O sesizare făcută la CCR pe tema asumării răspunderii în Parlament de către Guvernul Orban în ceea ce privește bugetul pentru 2020 ar fi mai mult ca sigur admisă, a avertizat miecuri senatorul PSD Mihai Fifor.
Acest demers a fost deja declarat neconstituțional, precizează Fifor, care arată că un guvern responsabil nu își poate permite să ignore Parlamentul, cea mai importată istituție a Statului român.
Necesitatea unei dezbateri
”O eventuală asumare a răspunderii ar lăsa România fără buget până în primăvară, având în vedere că acest demers a fost deja declarat neconstituțional și cu siguranță o nouă sesizare va fi admisă de Curtea Constituțională”, a scris Mihai Fifor miercuri pe Facebook.
”România are nevoie de un buget dezbătut în parlament și nu de unul făcut pe genunchi de ministrul Cîțu.
Un guvern iresponsabil
Premierul Ludovic Orban a anunţat că a primit din partea conducerii partidului susţinerea pentru angajarea răspunderii în cazul legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2020.
Este pentru prima oară de la Revoluție, când un guvern încearcă să limiteze rolul parlamentului în jocul democratic din România, asumându-și răspunderea pe bandă rulantă pe o serie de legi extrem de importante. Un guvern responsabil nu poate să-și permită să ignore cea mai reprezentativă instituție a Statului Român, Parlamentul, asumându-și răspunderea pe legea bugetului de stat și pe legea asigurărilor sociale”, a adăugat el.
Dezastru în zona finanțelor
”România are nevoie de un buget dezbătut în parlament și nu de unul făcut pe genunchi de ministrul Cîțu, care am văzut ce dezastru a produs în zona finanțelor, de când a fost numit în funcție.
Și vedem și ce fel de buget ne propune acest domn Cîțu: taie sume imense de la Sănătate, pentru a da bugete mai mari in orice alta parte decat in sistemul medical sau in cel de invatamant”, a completat Mihai Fifor.
Rolul partenerilor sociali
”Nu e posibil să tai fonduri substanțiale de la investiții, în special de la PNDL, pentru a majora cheltuielile guvernului. Și din aceste motive, bugetul trebuie dezbătut în parlament după regulile unei democrații sănătoase, iar aleșii tuturor partidelor trebuie să aibă ocazia să-și susțină amendamentele.
De asemenea, partenerii sociali au dreptul să își exprime și ei un punct de vedere. Așa se întâmplă într-o democrație, așa s-a întâmplat în ultimii 30 de ani în România”, mai spune reprezentantul PSD.