Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a încheiat, azi, un acord cu Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania privind facilitarea întoarcerii voluntare a lucrătorilor români din Spania, în special a şomerilor sau a celor care sunt în pericol să-şi piardă locul de muncă.

Acordul îşi propune ca cetăţenii români din Spania să fie informaţi despre situaţia pieţei muncii din România, dar şi din Spania, astfel încât să fie uşurată mobilitatea şi şansa celor care, din cauza crizei, şi-au pierdut locul de muncă sau sunt pe cale să o facă.

„Dacă decid să se întoarcă, pot face acest lucru având parte de maximum de informaţie furnizate de cele două ministere. Am stabilit ca cele două ministere să lucreze într-o comisie mixtă pentru a exploata posibilităţile de a prezenta un program care să fie finanţat prin Fondul Social European (FSE) şi care să vină în sprijinul intenţiei celor două ministere de a aprofunda relaţiile”, a declarat ministrul spaniol al Muncii, Celestino Corbacho.

70.000 de români, şomeri cu acte în regulă în Spania

Ministrul spaniol al Muncii a mai spus că în Spania sunt înregistraţi ca rezidenţi legali 718.000 de români, fiind prima comunitate nonspaniolă, ca număr şi ca importanţă. Din numărul total de rezidenţi, 254.000 cotizează la sistemul de asigurări sociale.

Cei mai mulţi români din Spania lucrează în domeniul serviciilor (43%), în agricultură (24%), construcţii (23%), industrie (10%).

Potrivit datelor înregistrate de autorităţile spaniole, 70.000 dintre românii înregistraţi legal sunt şomeri, doar 41.000 dintre aceştia beneficiind de indemnizaţia de şomaj. Celestino Corbacho a precizat că indemnizaţia de şomaj în Spania este de 850 de euro pe lună şi se poate acorda pe o perioadă de cel mult 2 ani, în funcţie de perioada în care a cotizat persoana respectivă.

SURSA: Mediafax