România, pregătită să coopereze activ cu OCDE
Potrivit secretarului de stat, această cooperare vine în vederea îmbunătăţirii ritmului de asimilare a normelor OCDE şi în drumul către aderarea la organizaţie.
Acesta a avut întâlniri la Paris cu înalți reprezentanți ai Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi ai ţărilor membre OCDE. De asemenea, acesta a mai participat la întrevederi împreună cu o delegaţie de demnitari şi experţi din cadrul Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, Ministerului Justiţiei şi Secretariatului General al Guvernului.
În cadrul unui comunicat de presă trimis de către Ministerul Afacerilor Externe, aceste discuții au fost purtate cu general al OCDE, Mathias Cormann, directorul Secretariatului pentru Relaţii Globale al OCDE, Andreas Schaal, directorul Departamentului Juridic, Josee Fecteau, Reprezentanţii Permanenţi ai unor state membre OCDE, respectiv ai Uniunii Europene pe lângă organizaţie.
Ce s-a discutat în cadrul sesiunii de informare
MAE anunță că, în cadrul unei sesiuni de informare organizată de Mathias Cormann, secretarul general al OCDE, a fost făcută o prezentare detaliată a paşilor următori în pregătirea procesului de aderare la organizaţie pentru statele-candidate, inclusiv România. Oficialii OCDE au evidenţiat principalele etape ale aderării, cu accent asupra rolului Comitetelor OCDE în procesul de evaluare, liniilor directoare ale procesului de aliniere internă ale statelor-candidate la practicile OCDE, respectiv finanţarea care trebuie avută în vedere pentru acest proces.
De asemenea, secretarul de stat Cornel Feruţă spune că demararea discuțiilor de aderare a României la OCDE reprezintă începutul unei noi perioade de aprofundare pe toate palierele a parteneriatului cu această organizație, subliniind, de asemenea, ataşamentul României, ca partener like-minded al OCDE, pentru valorile, standardele, obiectivele şi priorităţile actuale ale organizaţiei în această perioadă marcată de evoluţii internaţionale politice şi economice complexe, precum şi implicarea instituţiilor româneşti în activităţi şi proiecte de interes comun cu OCDE.
Raportul României la criza din Ucraina
Pe de altă parte, secretarul de stat MAE a subliniat și raportul României la criza din Ucraina și măsurile luate pe fondul agresiunii Rusiei. Oficialul român a apreciat reacţia şi poziţiile OCDE în acest context, precizează Ministerul român de Externe.
Cornel Feruţă a vorbit și despre demersurile şi pregătirile interne ale autorităţilor române, menite să permită o evoluţie cât mai rapidă a procesului de aderare. Potrivit lui, România este pregătită să coopereze în mod activ cu structurile organizației cu scopul de a îmbunătăți ritmul de asimilare a normelor OCDE.
În plus, secretarul de stat a salutat coordonarea constantă, la toate nivelurile, avută în vedere între structurile OCDE cu instituţiile de resort din România, date fiind responsabilităţile acestora în alinierea normelor şi practicilor cu cele ale organizaţiei.