Într-un interviu acordat marți la Digi24, Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit despre situația de la granițele României. Acesta a anunțat că România este pregătită să primească peste 500.00 de refugiați din Ucraina.

Totodată, el a subliniat faptul că există mai multe puncte, dar și un plan în acest sens făcut în marile orașe. Ministrul susține că situația extremă există peste tot și nu doar în România

„Peste 500.000 de refugiați, asta e cifra la care ne-am pregătit. Sunt multe puncte, există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile orașe, în vecinătatea granițelor.

Peste tot există, este o situație extremă, dacă vom avea fluxuri masive de refugiați”, a declarat ministrul Apărării, întrebat dacă România este pregătită să primească refugiați din Ucraina.

În ceea ce privește scenariile vehiculate pentru următoarea perioadă, ministrul susține că în cel mai rău caz, ar putea începe un conflict armat, care ar genera efecte pe plan economic și sacial. În acest sens, România se pregătește.

„Cel mai grav scenariu ar fi un conflict armat generalizat, unde ar fi și alte efecte de factură economică, socială. Am simulat diferite scenarii, a fost o cronică a unei morți anunțate, de săptămâni întregi ne pregătim. Există condiții și pentru un conflict armat, să sperăm că încă vor continua să discute diplomații, nu militarii”, a mai declarat Vasile Dîncu.

Întrebat despre ce se va întâmpla cu românii care se află acum în Ucraina, ministrul anunță că aceștia vor putea fi aduși acasă.

”Suntem pregătiți ca în cazul în care este nevoie să fie extraşi din teritoriu, în condițiile unui conflict suntem pregătiți să facem asta”, a adăugat Vasile Dîncu.

Mai poate fi oprită Rusia?

Ministrul a mai fost întrebat cât de probabil este ca un conflict armat să înceapă cu adevărat. În acest sens, el a făcut referire la evaluările liderilor internaționali, care la rândul lor sunt incerte, menționând că decizia se află în mâinile Rusiei.

„Nu ştiu, aţi văzut evaluările pe care le-au făcut liderii internaționali în aceste zile. Există condiții și pentru un conflict armat, sunt foarte multe condiții, dar nu se știe. Să sperăm că încă vor continua să vorbească diplomații, nu militarii”, a mai spus acesta.

În cadrul aceluiași interviu, Vasile Dîncu a mai fost întrebat dacă există sau nu șanse să se ajungă la o înțelegere diplomatică. Ministrul susține că deși Rusia vrea să manipuleze, încă există speranțe.

„Federaţia Rusă folosește diplomația și în scopul de a influența, de a manipula. În același timp se declară că se retrag forțe și că există un… aproape un calendar de retragere și se acționează și militar.

Dar există speranţe, pentru că s-a convocat – încă nu știm dacă este chiar data, dar în scurt timp va avea loc și un comitet NATO- Rusia care nu era programat pentru că este ca urmare a discuțiilor din ultima vreme. Deci, din perspectiva asta, diplomații încă pot să vorbească”, a mai spus el.