România va primi bani de la Comisia Europeană, se arată într-un comunicat de presă trimis de Executivul comunitar. Schema de ajutor de peste 120 de milioane de euro a fost aprobată.
România primește bani de la CE
În cursul zilei de joi, Comisia Europeană a aprobat o schemă de 126 de milioane euro pentru sprijinirea investițiilor din porturi.
CE a trimis un comunicat de presă prin care spune că această măsură va duce la facilitarea fluxurilor comerciale între care vin sau care merg spre Ucraina.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a declarat că schema în valoare de 126 de milioane de euro va ajuta România să gestioneze blocajele cauzate de creșterea bruscă a volumului de mărfuri în porturile de la Dunăre și Marea Neagră.
Ea a menționat că acest sprijin va asista operatorii portuari în procesul de prelucrare și depozitare a mărfurilor care așteaptă să fie procesate, reducând astfel congestiile generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Vestager a subliniat că această inițiativă contribuie la planul de acțiune al UE pentru culoarele de solidaritate, fără a afecta nejustificat concurența pe piața unică.
„Această schemă în valoare de 126 de milioane euro va permite României să reducă blocajele create de creşterea bruscă a volumului de mărfuri care sosesc în porturile de la Dunăre şi Marea Neagră. Ajutorul va sprijini operatorii portuari să prelucreze şi să depoziteze mărfurile care îşi aşteaptă rândul, reducând astfel blocajul cauzat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Acest lucru va contribui la planul de acţiune al UE pentru culoarele de solidaritate, fără a denatura în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
România va sprijini companiile care operează în porturi
România a informat Comisia cu privire la intenția sa de a sprijini companiile care operează în anumite porturi românești să investească în facilități suplimentare de manipulare sau depozitare, pentru a face față prelucrării mărfurilor deviate de la rutele comerciale.
Această schemă, care dispune de un buget de 126 de milioane de euro (aproximativ 626 de milioane de lei), va fi implementată până la 31 decembrie 2024.
În cadrul planului, sprijinul va consta în acordarea de granturi de până la 10 milioane de euro pentru companiile logistice active în porturile maritime și interioare din România, amplasate în următoarele zone:
- granița estică a UE (Constanța, Galați, Giurgiu)
- canalul Dunăre-Marea Neagră (Poarta Albă, Midia și Năvodari)
- canalul Sulina sau porturile „satelit” ale Constanței (Midia și Mangalia)
Cuantumul sprijinului nu poate depăși valoarea cea mai mică dintre următoarele:
- 10 milioane de euro per beneficiar
- deficitul de finanțare
- 65% din costurile eligibile ale proiectului
Finanțarea parțială a acestei măsuri va proveni din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene. Obiectivul este sprijinirea funcționării culoarelor de solidaritate dintre UE și Ucraina prin simplificarea fluxurilor comerciale către și dinspre Ucraina.
În conformitate cu comunicatul Executivului comunitar, Comisia a analizat această măsură în conformitate cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat.
Accentul s-a pus pe dispozițiile articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
Această prevedere permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice în condiții specificate.
„Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii”, se precizează în comunicatul Executivului comunitar.
Ajutorul este necesar pentru investiții
Comisia a concluzionat că sprijinul acordat este necesar și potrivit pentru a stimula investiția. Aceasta nu este posibilă fără lipsa ajutorului.
Comisia spune că niciun investitor de pe piață și nicio instituție financiară nu ar fi acordat finanțare în condiții comerciale. Acest lucru se întâmplă din cauza:
- incertitudinilor legate de conflictul generat de Rusia
- caracterul temporar al fluxurilor comerciale afectate de acesta
De asemenea, sprijinul acordat este atent proporționat și limitat la minimul necesar pentru a stimula investițiile.
În plus, cuantumul ajutorului este determinat în funcție de un deficit de finanțare demonstrat.
Operatorii pot beneficia doar de acele ajutoare esențiale pentru a acoperi costurile:
- suplimentare asociate echipamentelor
- depozitării necesare pentru manipularea mărfurilor deviate de la rutele lor comerciale obișnuite