România primește finanțare de la Comisia Europeană. Ce programe vor fi sprijinite prin POAT 2021-2027

Sursă: Dreamstime

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis, vineri, Comisiei Europene primul program operațional pentru perioada de programare 2021-2027. Ce programe vor fi sprijinite? 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis oficial, vineri, 6 mai, Comisiei Europene primul program operațional pentru perioada de programare 2021-2027, respectiv Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT), a transmis ministerul într-un comunicat emis pe site-ul instituției.

Potrivit comunicatului, programul va sprijini funcționarea sistemului de coordonare, gestionare și control al fondurilor 2021-2027.

Finanțările acordate prin acest program vor sprijini atât măsuri orizontale pentru sistemul de coordonare, gestionare și control al fondurilor și pentru beneficiari/potențiali beneficiari, cât și măsuri specifice destinate implementării programelor operaționale gestionate la nivelul MIPE fără sume dedicate asistenței tehnice.

Ce programe vor fi sprijinite?

Concret, prin POAT 2021-2027 vor fi sprijinite:

Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD), Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF), Programul Operațional Sănătate (POS), inclusiv POAT. Celelalte programe din cadrul politicii de coeziune 2021-2027 –  Programul Operațional Educație și Ocupare, Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială, Programul Operațional Transport, cele 8 programe operaționale regionale și Operațional Tranziție Justă vor avea alocări proprii pentru asigurarea asistenței tehnice.

În aceste condiții, vor beneficia de finanțările acordate din cadrul POAT 2021-2027 doar pentru măsuri orizontale. Astfel, finanțările POAT vor fi  în complementaritate cu asistența specifică oferită în cadrul priorităților de asistență tehnică stabilite la nivelul celorlalte programe.

Totodată, prioritățile și intervențiile din cadrul POAT 2021-2027 vor fi cofinanțate din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și Fondul social european Plus (FSE+). Bugetul propus pentru Program în perioada 2021-2027 este de aproximativ 959,43 milioane euro, din care 457,48 milioane euro contribuție UE și 501,94 milioane euro contribuție națională, se mai arată în comunicat.

Sprijin în valoare de 300 milioane euro pentru sectorul agroalimentar

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va finanța, prin Programul Operațional Competitivitate, microgranturi și granturi pentru capital de lucru în valoare de 300 milioane euro pentru sectorul agroalimentar. Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi Ordonanța de urgență care reglementează acordarea acestui sprijin, inițiată de MIPE împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT).

Sfarsitul primului paragrafFinanțările sunt acordate în contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de pandemia de COVID–19. Măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru populație.

„Ne-am asumat prin programul ‘Sprijin pentru România’ că vom garanta securitatea alimentară a românilor. Fermierii aveau mare nevoie de acest ajutor, pe care îl vom oferi sub formă de granturi pentru capital de lucru. Este datoria noastră să sprijinim industria alimentară și activitățile de piscicultură, acvacultură și agricultură, întrucât vorbim despre un sector care cuprinde în acest moment peste 26.000 de agenți economici, cu aproximativ 263.000 de angajați”, a transmis ministrul Marcel Boloș.