România, printre statele cu un nivel scăzut al resurselor de apă dulce per locuitor

La nivelul Uniunii Europene, Croaţia are cele mai mari volume ale resurselor de apă dulce per locuitor (cu o medie pe termen lung de 27.330 de metri cubi), în timp ce România se află la polul opus, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Volumul resurselor de apă dulce per locuitor este considerat un indicator important pentru măsurarea sustenabilităţii resurselor de apă. 

Conform unui raport ONU, o ţară se confruntă cu "constrângeri în privinţa apei" atunci când resursele anuale de apă scad sub 1.700 de metri cubi per locuitor. 

În rândul statelor UE, sub acest prag sunt Polonia, Cehia, Cipru şi Malta – care înregistrează cele mai reduse volume ale resurselor de apă dulce per locuitor, doar 220 de metri cubi. 

Cel mai ridicat nivel este în Croaţia (cu o medie pe termen lung de 27.330 de metri cubi per locuitor), Finlanda şi Suedia (ambele cu aproximativ 20.000 de metri cubi per locuitor). 

Un nivel relativ scăzut, sub 3.000 de metri cubi per locuitor, se înregistrează în şase din cele mai populate ţări ale Uniunii Europene – Franţa, Marea Britanie, Spania, Germania, Italia, Polonia, precum şi în Danemarca, Luxemburg, România, Belgia, Cehia, Cipru şi Malta. 
Agerpres