Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) a publicat, vineri, 2 decembrie, noi date care arată că prețurile produselor care ies de pe porțile fabricilor au crescut cu 31,2% în blocul comunitar și cu 30,8% în zona euro, în cursul lunii octombrie a acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Datele relevă că cele mai mari creșteri ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Ungaria (68%), Slovacia (59,3%), Letonia (57,9%), Bulgaria (55,5%) şi România (53,8%). A existat o singură țară unde a fost înregistrat un declin, fiind vorba de Irlanda. Aici vorbim despre o scădere de 17,2%.
În luna octombrie, prețurile producției industriale din Uniunea Europeană au fost influențate în special de creșterea cu 67% a preţurilor la energie, de creșterea cu 17,1% a preţurilor bunurilor de folosinţă imediată și de creșterea de 10,1% a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată.
În comparație cu luna septembrie, prețurile producției industriale au fost în scădere cu 2,9% în zona euro şi de 2,5% în Uniunea Europeană, asta după ce înregistraseră o majorare de 1,6% în zona euro şi de 1,4% Uniunea Europeană.
Țările unde au fost înregistrate cele mai semnificative creșteri ale prețurilor produselor care ies de pe porțile fabricilor
Eurostat a mai arătat care sunt țările în care a au fost înregistrate cele mai mari creşteri ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor, iar aici vorbim despre Grecia (9,6%), Ungaria (6,2%) şi Belgia (2,8%).
Irlanda a înregistrat cel mai semnificativ declin, de 32,5%. O scădere a fost înregistrată și în Bulgaria (8,8%) și în Danemarca (5,5%).
În ceea ce privește România, țara noastră a înregistrat un avans de 2,6% în octombrie, după un declin de 0,7% în septembrie.
Prețurile au fost influențate, cel mai mult, de prețurile la energie
Preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au scăzut cu 6,6%, în timp ce preţurile la bunurile de intermediare au înregistrat un avans de 0,3%, iar preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 0,5%.
Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.