Angajaţii companiilor europene au cele mai mule zile libere anual, potrivit unui top realizat de compania de consultanţă Mercer. România se află pe locul al 11-lea în lume, la egalitate cu Germania şi Belgia, cu un număr de 30 de zile libere pe an acordate angajaţilor.

Topul Mercer a fost realizat prin adăugarea la numărul de zile de concediu de odihnă din contractul colectiv de muncă a numărului de sărbători legale din ţara respectivă.

Astfel, în România, pe lângă cele 21 de zile de concediu de odihnă acordate angajaţilor, se mai adaugă alte nouă zile libere care corespund cu sărbătorile legale din an, respectiv prima şi a doua zi de Craciun, prima şi a doua zi de Paşte, 1 decembrie, 1 mai, 1 şi 2 ianuarie şi Sărbatoarea Rusaliilor.

Aflate pe acelaşi loc cu România, în Belgia şi Germania lucrurile sunt puţin diferite. Astfel, în cele două ţări angajaţii primesc 20 de zile de concediu de odihnă anual, plus alte 10 zile libere, care corespund sărbătorilor legale.

India şi Jaopnia, cele mai multe sărbători legale

România se află pe locul nouă în clasament în ceea ce priveşte numărul de sărbători legale. Pe primele poziţii în acest top sunt India şi Japonia (16 sărbatori legale), Slovacia şi Coreea de Sud (15), Malta şi Spania (14), Austria, Lituania, Slovenia, Taiwan (13), Rusia, Grecia, Africa de Sud, Cehia, Lituana, Hong Kong (12), Brazilia, Suedia, Italia, Noua Zeelandă, Singapore, China (11) şi SUA, Germana, Belgia, Ungaria, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Franţa Finlanda (10).

La polul opus se află Marea Britanie si Australia, cu doar 8 zile libere. Tot nouă sărbători legale, ca şi în România, sunt în Canada, Elveţia, Irlanda şi Danemarca.

Angajaţii brazilieni au 41 de zile libere anual. Candienii doar 19

Primele locuri în topul Mercer, cu cele mai multe zile libere anual, sunt ocupate de Brazilia şi Lituania, cu 41 de zile libere anual. Topul este continuat de francezi, finlandezi, ruşi.

Canada şi China oferă angajaţilor cele mai puţine zile libere anual, respectiv 19 si 21, din care 10 concediu de odihnă şi restul sărbători legale.

Studiul Mercer a fost realizat prin compararea datelor din 40 de ţări de pe întreg globul.Pentru realizarea studiului au fost luaţi în calcul doar angajaţii cu cel puţin 10 ani de activitate.