Rectificarea bugetară şi bugetul pentru anul viitor sunt priorităţi anunţate marţi dimineaţa de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care a precizat, însă, că nu ştie în ce măsură bugetul acestui an se va închide pe un deficit de 3% din Produsul Intern Brut.
„Priorităţi. Prima, rectificarea bugetară şi a doua bugetul. Alte priorităţi nu există”, a precizat ministrul în faţa sediului instituţiei.
Întrebat, însă, dacă bugetul pe anul în curs se va încheia pe un deficit de 3% din PIB, acesta a răspuns: „Asta nu ştiu, nu ştiu exact, trebuie să vedem ce se întâmplă acolo întâi şi apoi discutăm. Ţinta rămâne întotdeauna şi ambiţia noastră este să fim la 3% (deficit bugetar, n.r.) de aceea am vrut să preluăm cât mai repede acest mandat. Acum vedem ce este acolo. Ştiţi foarte bine că, după 9 luni, deficitul este 2,6%”.
El a subliniat că important este deficitul bugetar calculat după metodologia ESA, acolo unde sunt probleme cu Comisia Europeană precizând, de asemenea, că pentru anul viitor o ţintă importantă este şi deficitul structural.
„3%. Ceea ce contează este deficitul pe ESA, pentru că acolo avem probleme cu Comisia Europeană, dar bineînţeles şi pe cash. Pentru anul viitor deficitul structural este o ţintă importantă pe care trebuie să lucrăm, pentru că avem recomandări de la CE de reducere şi le vom lua în considerare”, a mai spus noul ministru al Finanţelor.
Cu privire la rectificarea bugetară, Florin Cîţu a arătat că acum sunt mai puţine ministere, 16 în loc de 28, iar totul va fi diferit de ce s-a făcut până acum.
„Avem mai puţine ministere, deci va fi totul diferit de ce s-a făcut până acum, chiar şi bugetul. Avem mai puţine ministere şi vom începe de aici rectificarea şi totul va merge pe noua structură a Guvernului, aşa că trebuie să aşteptăm şedinţa de Guvern de diseară şi după aceea vedem”, a explicat ministrul Finanţelor.
Noul ministru al Finanţelor a anunţat, de asemenea, că va încerca să prezinte un proiect de buget până la jumătatea lunii decembrie precizând, însă, că documentul lăsat de fostul ministru Eugen Teodorovici este valabil pentru 28 de ministere în timp ce actuala structură are doar 16 ministere.
„Proiectul de buget lăsat de Eugen Teodorovici este pentru 28 de ministere. Din fericire pentru România o să avem 16 ministere, deci va trebui să lucrăm la acel proiect de buget să vedem dacă mai merge. Eu nu cred că putem să pornim de la el. (…) 15 decembrie este ţinta de care încerc să mă ţin pentru a veni cu un proiect de buget. Este clar că trebuie să venim cu un buget în acest an, cât mai rapid. Depinde de ceea ce găsim acolo”, a subliniat noul ministru al Finanţelor, potrivit Digi24.
El a arătat, în context, că bugetul se va face pe legile în vigoare în acest moment.
„Vom veni şi cu acea declaraţie pe proprie răspundere prin care semnăm că ştim ce spunem în buget şi se asumăm bugetul. Daţi-mi voie să văd situaţia actuală, săptămâna viitoare voi avea o conferinţă de presă în care prezentăm situaţia”, a mai spus Cîţu.
La rândul său, fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a menţionat că proiectul de buget pentru anul viitor pregătit de PSD are în vedere un deficit de 2,92% din Produsul Intern Brut, în care s-au prins toate cheltuielile necesare pentru pensii, pentru salarii şi pentru mare parte a facturilor care urmează să fie anul viitor.
„Din punctul meu de vedere şi din punctul nostru de vedere, bugetul pe 2019 se poate închide pe 3% deficit, iar pentru anul viitor există un proiect de buget pe care colegii mei l-au pregătit deja, un buget care la fel are în vedere un deficit de 2,92%, în care s-au prins toate cheltuielile necesare pentru pensii, pentru salarii şi pentru mare parte a facturilor care urmează să fie anul viitor”, a subliniat Teodorovici înainte de predarea mandatului de ministru al Finanţelor către Florin Cîţu.
Acesta a arătat, de asemenea, că proiectul de buget pentru anul viitor a fost gândit pentru 28 de ministere, iar în condiţiile în care actuala structură guvernamentală are 16 ministere este necesară o nouă discuţie cu ordonatorii principali de credite pentru a vedea exact ce cheltuieli au.
„Trebuie să impună o altă limită de cheltuieli”, a precizat Teodorovici.