- România produce, în prezent, energie electrică bazată pe cărbune în procent de 60% din total, iar ca să schimbăm această balanţă în favoarea energiilor nepoluante costă foarte mult, a declarat, marţi, la un forum de specialitate, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.
Acesta a apreciat că beneficiile pe termen lung ale energiilor verzi sunt mari, în pofida costurilor ridicate.
‘Noi producem energie electrică în proporţie de 60% bazată pe cărbune. Ca să modificăm această balanţă cu cogenerare ne costă foarte mult. Vom lansa în perioada următoare un studiu prin care vom vedea cât costă bugetul României investiţiile în mediu. Avem hidro, şi putem veni cu microhidrocentrale, dar nu putem să ne focusăm numai pe hidro, cărbune sau combustibili fosili. Trebuie să ne schimbăm strategia, şi trebuie să găsim acele scopuri care ţin de buget, subvenţii, certificate verzi şi un sistem funcţional (…) viitorul este al investiţiilor verzi. E adevărat că pe termen scurt costă destul de mult, dar efectele vor fi benefice pe termen lung’, a afirmat Borbely.
În ceea ce priveşte varianta producerii de energie prin intermediul centralelor nucleare, ministrul Mediului a precizat că, deşi s-a demonstrat faptul că acestea nu poluează şi sunt ieftine, este foarte important ca monitorizarea acestora să fie mai strictă.
‘La nivelul Uniunii Europene, deja s-a luat decizia să se reanalizeze monitorizarea acestor centrale existente, să se facă acest teste de stres care înseamnă că trebuie să dovedească faptul că în orice situaţie centralele nucleare sunt sigure. Vreau să spun, cu toată responsabilitatea, că centrala nucleară de Cernavodă este foarte sigură pentru că funcţionează pe alt sistem, acel CANDU. În ceea ce priveşte Reactoarele 3 şi 4, evident va trebui să analizăm situaţia la nivelul Guvernului. Probabil că nu se va lua vreo decizie să nu se mai construiască nicio centrală nucleară, dar vor fi restricţii mai mari şi eu, ca ministru al Mediului, pot să spun că sprijin acele investiţii care nu comportă nici un fel de pericol faţă de mediu. Dar, evident că Guvernul trebuie să analizeze pentru că este o energie ieftină, dar şi riscurile şi avantajele. Chiar dacă se demonstrează că centralele nucleare nu poluează, sunt ieftine, probabil că în perioada următoare se va reanaliza ce investiţii se vor face în aceste centrale’, a menţionat Laszlo Borbely.
SURSA: Agerpres