România s-a declarat îngrijorată față de ceea ce s-a întâmplat în Turcia și spune că este pregătită să ofere asistență dacă autoritățile din această țară vor cere acest lucru.
Bilanțul deceselor a fost actualizat, iar numărul celor carer și-au pierdut viața în urma acestui seism de 7,8 pe scara Richter a trecut de 360 de persoane.
”Gândurile noastre sunt alături de locuitorii din Turcia, de familiile victimelor și de toți cei răniți sau afectați de cutremurul devastator care a lovit Gaziantep. România este pregătită să acorde sprijin”, a fost mesajul pe care prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a lăsat pe contul său de Twitter.
SUA vor oferi ajutor, dacă va fi nevoie
Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a postat și el un mesaj pe Twitter în care spune că Statele Unite ale Americii (SUA) vor oferi asistență dacă autoritățile din Turcia vor solicita acest lucru.
”Am fost în contact cu oficialii turci pentru a transmite că suntem gata să oferim orice fel de asistență necesară. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu Turcia”, spune Jake Sullivan.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs luni dimineață, la puțin după ora locală 4.00, la 23 de kilometri est de Nurdagi, în provincia Gaziantep, la o adâncime de 24,1 kilometri, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS). Nurdagi este situat de-a lungul graniței dintre Turcia și Siria, iar cutremurul a fost resimțit în mai multe țări din regiune, inclusiv în Siria și Liban.
În Turcia, cel puțin 284 de persoane au fost ucise și peste 2.300 au fost rănite, potrivit vicepreședintelui Fuat Oktay. În Siria vecină, cel puțin 237 de persoane au murit și peste 630 au fost rănite, a anunțat agenția de presă de stat siriană SANA, citând un oficial din cadrul Ministerului Sănătății. Decesele au fost raportate în Alep, Latakia, Hama și Tartus.
Zeci de persoane, blocate sub dărâmături
Zeci de persoane sunt blocate sub dărâmături, potrivit grupului „Căștile albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, o organizație umanitară creată pentru a salva persoanele rănite în timpul conflictului. O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de forțele antiguvernamentale în contextul unui război civil sângeros care a început în 2011.
Cutremurul a avut loc luni, înainte de zorii zilei, când locuitorii dormeau probabil și nu erau pregătiți pentru impact. În videoclipurile din Turcia împărtășite pe rețelele de socializare se vedeau zeci de clădiri prăbușite, în timp ce locuitorii speriați se ghemuiau pe străzile întunecate în mijlocul haosului. Lucrătorii de salvare pot fi văzuți efectuând operațiuni de căutare și salvare la lanternă.
Se crede că seismul de luni este cel mai puternic care a lovit Turcia din 1939, când un cutremur de aceeași magnitudine a ucis 30.000 de persoane, potrivit USGS. Cutremurele de această magnitudine sunt rare, mai puțin de cinci seisme având loc în medie în fiecare an, oriunde în lume. Șapte cutremure cu magnitudinea de 7,0 sau mai mare au lovit Turcia în ultimii 25 de ani – dar cel de luni este cel mai puternic, scrie CNN.