Potrivit Euronews, România, sau așa cum mai este denumită prostul Europei (cancre în franceză se traduce nătâng, prost, n.r.), reprezintă locul în care se depozitează cele mai multe deșeuri. Mai exact, vestul Europei își trimite mai multe tipuri de deșeuri în România. Asta se întâmplă pentru că în România tratarea deşeurilor este foarte ieftină – 17 euro pe tonă faţă de 250 de euro oriunde altundeva în Europa.
”Companiile ascund natura exactă a deşeurilor exportate în România, ceea ce este ilegal. Ancheta noastră arată prezenţa deşeurilor contaminate, deşeurilor medicale sau deşeuri menajere. Nu există niciun control special la graniţe, unde ar putea fi oprit traficul de deşeuri”, spune Romana Puiuleţ de la Rise Project Deşeurile sunt arse în fabricile de ciment sau în incineratoarele publice, unde pot fi transformate în energie.
ONG-urile susțin că degajă fum toxic
”Nu este o soluţie bună pentru că emisiile de dioxină şi furan de la incineratoare constituie un real pericol pentru populaţie. Pentru moment, aceste emisii nu sunt măsurate şi nu ştim nivelul de toxicitate din aer”, spune Marius Cobârzan de la ”Zero waste Romania”.
În plus, ministrul Mediului, Costel Alexe, vorbeşte despre lipsa de sprijin a Bruxelles-ului.
”Comisia Europeană nu a recomandat finanţarea managementului integrat al deşeurilor, gropile de gunoi şi incineratoare în România, în bugetul actual. Prioritatea naţională este de a mări colectarea selectivă care este în prezent de doar 13.81%”, a spus Costel Alexe.
România, acaparată de gunoaie
”Doar în Bucureşti – un oraş care reprezintă 10% din populaţie – gospodăriile produc peste un milion de tone de deşeuri pe an. Cu o groapă de gunoi care funcţionează parţial, depozitarea tuturor deşeurilor este aproape imposibilă. Unele persoane găsesc alternative: aruncă gunoiul pe marginea drumului”, a spus corepondenta Euronews, Mari Jeanne Ion.
Comisia Europeană a lansat o procedură de infrigement împotriva României cerând guvernului de la Bucureşti să adopte cât mai rapid programe de contracarare a poluării atmosferice, scrie Euronews.