Austria acuză România că urmărește să se răzbune pe ea. Motivul ar fi refuzul privind intrarea ţării noastre în spațiul Schengen. Iată ce acuzații aduc oficialii austrieci României.
Austria acuză România că vrea să se răzbune pe ea
România pune pe jar toată Austria! Decizia Executivului de a bloca participarea Austriei la Reuniunile NATO din cadrul Parteneriatului pentru Pace a fost catalogată de presa austriacă drept „o răzbunare” pentru că Guvernul de la Viena blochează accesul României la spațiul Schengen.
Austria, deși nu este stat membru NATO, colaborează cu Alianța Nord Atlantică. Totuși, surse din cadrul NATO au informat Radio România Actualități că România a luat decizia respectivă din alte motive.
„Conform presei de la Viena, România s-ar opune acreditării celor doi ofițeri austrieci ca o răzbunare pentru blocarea aderării țării noastre la Spațiul Schengen. Surse oficiale din NATO spun însă că atitudinea României în cadrul NATO are la bază și o altă motivație. Este vorba de nemulțumirea față de Viena când vine vorba de sprijinirea Ucrainei.
Dacă ne uităm în urmă, în timp, am putea vedea și un al treilea risc când vine vorba de relația Austriei cu Rusia, posibilele scurgeri de informații dinspre Viena către Moscova, în condițiile în care Austria a fost mereu privită ca poarta occidentală de intrare a Rusiei în Europa economic, dar și ca fragilitate la adresa securității informaționale.
La acest capitol, jurnaliștii politici fac bilanțul relațiilor strânse dintre politicienii și companiile austriece cu cele rusești, de la gazul rusesc ce continuă să curgă către Viena până la foștii cancelari sau miniștrii austrieci care dețin sau au deținut funcții în companiile sau organizațiile rusești.
Un alt exemplu este fostul ministru austriac de externe, Karin Kneissl, cea care l-a invitat și a dansat la nunta ei cu Vladimir Putin. Ea a anunțat în urmă cu o lună că se va muta la Sankt Petersburg, acolo unde conduce observatorul geopolitic al Rusiei de la Universitatea din Sankt Petersburg, conform agenției TAS.
Una din declarațiile ei este că Austria a trădat Rusia, frazare care, indiferent de context, atrage multe semne de întrebare în legătură cu o parte a politicienilor austrieci”, a explicat reporterul Bogdan Isopescu în cadrul emisiunii „Radiojurnal”.
Cooperarea Austriei cu NATO
Relațiile dintre NATO și Austria se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, la care Austria a aderat în 1995. Cele două cooperează în mod activ în cadrul operațiunilor de sprijinire a păcii. De-a lungul timpului, au dezvoltat o cooperare practică într-o serie de alte domenii. Austria a lucrat alături de statele aliate în operațiunile de securitate și de menținere a păcii din Bosnia și Herțegovina și Afganistan. În prezent, are personal desfășurat în Kosovo.
Austria a contribuit la mai multe proiecte ale Fondului de Încredere al NATO în alte țări partenere. Ea oferă sprijin pentru distrugerea de mine și/sau muniții în Albania, Kazahstan, Muntenegru, Serbia și Ucraina. Austria cooperează cu aliații NATO în domeniul pregătirii civile. Ea oferă sprijin reciproc pentru a face față consecințelor accidentelor sau dezastrelor majore în zona euroatlantică. Aceasta ar putea include gestionarea consecințelor incidentelor care implică agenți chimici, biologici, radiologici sau nucleari, precum și operațiunile de ajutor umanitar în caz de dezastru.
În cadrul Programului NATO „Știință pentru pace și securitate”, oamenii de știință din Austria conduc activități de combatere a amenințărilor CBRN. De exemplu, cercetătorii austrieci dezvoltă un instrument inovator de detectare a virusului SARS-COV-2 și a altor agenți biologici toxici la locul de muncă. În plus, experții austrieci contribuie la dezvoltarea unei tehnologii de senzori pentru evaluarea calității aerului și detectarea agenților CBRN.