Grupul ceh de utilităţi CEZ a raportat marţi o creştere de 32% a profitului net în primul trimestru, graţie activităţilor de tranzacţionare, evoluţiilor valutare precum şi veniturilor realizate din sursele regenerabile din România, care au compensat scăderea preţurilor la electricitate, informează Reuters.
Profitul net ajustat realizat de CEZ în primele trei luni ale anului a fost de 10 miliarde de coroane (421,5 milioane de dolari), peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe un rezultat de şapte miliarde de coroane. Profitul operaţional (EBITDA) a crescut cu 5%, până la 20 de miliarde de coroane, de asemenea peste estimările analiştilor.
"Creşterea profitului operaţional s-a datorat în principal strategiei noastre de business…Au existat, de asemenea, efecte pozitive odată cu reluarea acordării de certificate verzi pentru parcurile noastre eoliene Fântânele Vest şi Cogealac din România", a declarat directorul general de la CEZ, Daniel Benes.
În schimb, cifra de afaceri a CEZ a scăzut cu 4% în primul trimestru, până la 51,9 miliarde de coroane, în condiţiile în care producţia de electricitate a CEZ a scăzut ca urmare a închiderii centralei nuclear de la Dukovany.
CEZ şi-a confirmat estimările pentru întregul an 2016 privind realizarea unui profit net de 18 miliarde de coroane, în scădere faţă de profitul net de 27,7 miliarde de coroane în 2015, în timp ce profitul operaţional ar urma să scadă până la 60 miliarde de coroane, faţă de 65,1 miliarde de coroane în 2015.
CEZ este controlat de statul ceh, care deţine aproximativ 70% din acţiuni. Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.
Sursa: Agerpres