În ciuda crizei, producţia mondială de caviar creşte rapid, iar avansul producţiei este susţinut și de dezvoltarea producției în ţări ca România şi Bulgaria, potrivit cotidianului New York Time (NYT).

Noi ferme de sturioni au apărut în ţări precum China, Finlanda, Spania sau Emiratele Arabe Unite. De asemenea, România și Bulgaria folosesc  fondurile europene pentru a dezvolta astfel de ferme. De altfel, populații viabile de sturioni în libertate se mai găsesc, în Europa, doar în apele nostre și în cele ale bulgarilor.

Fermele de sturioni din aceste state încep să umple golul lăsat de declinul populaţiei de morun în libertate şi alte specii de sturion în Marea Caspică, sursa tradiţională de caviar. Înainte de toate vor trebui, însă, să convingă consumatorii că, deşi nu este produs în zona Mării Caspice, caviarul nu este un "fals" de lux.

Caviarul nu este un brand, precum șampania,denumire care aparţine producătorilor din regiunea franceză Champagne. De fapt nu doar icrele de sturion sunt vândute drept caviar. Rusia și Iranul au reușit, însă, să impună pe piață ideea că singurul caviar veritabil este cel negru al sturionului din Marea Caspică.

Pentru a se conforma unor acorduri internaţionale pentru protejarea speciilor pe cale de dispariţie, deoarece populația de moruni pe cursul inferior al fluviului Volga a scăzut cu 99% în ultimii 15 ani, Rusia a interzis în 2002 exportul de caviar negru. Acesta a fost reluat în acest an.

Producția mai mare ar putea duce la scăderi de prețuri

Potrivit cercetătorului francez Patrick Williot producţia anuală se ridică la aproximativ 250 de tone, aproape exclusiv asigurată de ferme, faţă de 550 de tone la sfârşitul anilor ’70.

"Producţia de caviar la nivel mondial se va dubla sau chiar se va tripla în următorul deceniu", a declarat Diego Pozas, directorul companiei Caviar de Riofrío, care operează o fermă de acest fel în Spania.

Creșterea producției ar putea determina și o reducere a prețului, unele sortimente ar putea ajunge la 600 de euro pe kilogram, consideră Seppo Kapanen, şeful companiei finlandeze Caviar Empirik, care deţine trei ferme, între care şi cea operată în Spania de Caviar de Riofrío.

Producătorii nu sunt, însă, îngrijoraţi, întrucât "dacă oamenii se obişnuiesc să mănânce caviar, vor vrea tot mai mult şi vor trece progresiv la sortimente mai scumpe", a adăugat el.