Franţa şi Germania au pus România la zid. Cele două țări au anunțat, marţi, că se opun solicitărilor privind prelungirea restricţiilor la importurile de cereale ucrainene. Inițiativa are ca autori cinci state din Uniunea Europene, inclusiv România. Acțiunea țării noastre a fost condamnată și de Ucraina, care a catalogat-o drept inacceptabilă.
Săptămâna trecută, cinci state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România şi Polonia, au cerut Comisiei Europene prelungirea restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina.
Franţa şi Germania au spus acum că susţin poziţia Ucrainei, nu pe cea a statelor central şi est-europene din Uniunea Europeană.
„Nu pot exista măsuri unilaterale, nici aventuri individuale, doar printr-o acţiune colectivă vom face faţă provocărilor menite să destabilizeze piaţa”, a declarat marţi, cu ocazia unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles, ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, citat de cotidianul Le Monde.
Germania consideră inacceptabil să se meargă dincolo de tratate
La rândul său, ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, a susținut că cei de la Comisia Europeană trebuie „să spună clar că acest lucru nu este posibil”.
„Aceste măsuri sunt limitate în timp, este inacceptabil că anumite state membre UE vor să meargă dincolo de tratatele în vigoare. Noi suntem solidari cu Polonia, suntem pregătiţi să oferim sprijin financiar. Ceea ce este inacceptabil este să fie rezolvate probleme electorale în detrimentul Ucrainei”, a susţinut oficialul german.
În urmă cu o săptămână Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România au semnat o declarație privind prelungirea embargoului asupra importurilor de cereale din Ucraina în aceste state până la sfârşitul anului. Anunțul a fost făcut atunci de Robert Telus, ministrul polonez al Agriculturii, după o reuniune a miniştrilor Agriculturii desfăşurată la Varşovia.
Volodimir Zelenski se opune prelungirii restricţiilor privind importurile de cereale
Trebuie spus că Uniunea Europeană a permis în mai acestor cinci țări să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, permiţând numai tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte, inclusiv în alte ţări ale UE. Această interdicție expiră pe data de 15 septembrie.
În replică, Volodimir Zelenski, a apreciat că eventuala prelungire a restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina este „inacceptabilă”.
„Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor de cereale pe cale terestră după 15 septembrie, când ar urma să expire actualele restricţii, este inacceptabilă”, a punctat Volodimir Zelenski.