În plină stare de urgență, cu armata pe străzi și cu autoritățile având puteri sporite, față de o situație normală, pădurile României sunt efectiv puse la pământ, iar zeci de mii de trasporturi cu lemn românesc iau calea străinătății.

În acest context, europarlamentarul PSD Carmen Avram aduce acuze extrem de grave Guvernului liberal, pe care îl arată cu degetul că nu ia nicio măsură pentru a opri jaful din pădurile patriei.

”Masacre incredibile în păduri”

”În timp ce noi stăm în casă, afară s-a instalat sălbăticia. Au început masacre incredibile în păduri. Cine îi protejează pe cei care, în ultimele săptămâni (sub ordonanță militară!!) au pus la pământ şi au făcut zeci de mii de transporturi de lemn românesc tânăr şi viguros?

Ce fac anchetatorii? Ce face guvernul? Chiar nu e în stare nimeni să facă ordine în țara asta? Urmăriți filmul de mai jos! Informațiile sunt confirmate şi de ONG-uri de mediu, dar puteți vedea amploarea cu ochii voştri pe pagina InspectorulPădurii.ro”, sună mesajul lui Carmen Avram, preluat de pagina oficială a PSD de pe Facebook.

În context, Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat marți că Măsura interzicerii tăierilor legale de lemn pe durata stării de urgenţă nu ar fi benefică pentru oameni, mediu şi economie.

Alexe argumentează această poziție prin faptul că 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne, ar avea de suferit.

”Suferință pe plan economic”

”Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în şomaj tehnic sau vor fi concediaţi. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenţi de sectorul silvic, ar fi sever afectaţi financiar şi social prin aceasta măsură.

Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajaţi, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare şi 7.000 de firme de prelucrare şi din industria mobilei. Aceste consecinţe ar adânci criza cu care se confruntă România acum.

Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier şi al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB. Stoparea tăierilor legale ar avea consecinţe negative şi pentru mediu.

Cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniţi din doborâturi de vânt ar ajunge să infesteze pădurea sănătoasă, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte ţări din Europa, iar consecinţele au fost extrem de grave”, menţionează ministerul de resort.

Puteți vedea mai jos filmul la care face referire europarlamentarul Carmen Avram.