Investitiile in zona CSI si a Europei de Sud-Est au crescut in 2004 pentru al patrulea an consecutiv, ajungand la 35 de miliarde de dolari, arata raportul ONU privind investitiile straine. Din aceasta suma, circa o treime, adica 11 miliarde, s-a indreptat catre zona de sud-est a Europei. Romania conduce detasat clasamentul investitiilor in aceasta regiune, cu cinci miliarde de dolari investiti anul trecut, atrasi in special datorita procesului de privatizare. Alaturi de vanzarea activelor statului, raportul mai mentioneaza ca domenii predilecte ale investitorilor industria auto si a serviciilor. Bulgaria a primit anul trecut cu putin peste doua miliarde de dolari, in special in domenii ca producerea de energie electrica si din privatizari de mari proportii, precum cea a operatorului national.

La nivelul zonei Europei de Sud-Est si a CSI, investitiile in servicii au totalizat 61 la suta din totalul sumelor venite din exterior. Transporturile si comunicatiile au inregistrat un volum de 4,9 miliarde de dolari. In cazul investitiilor destinate sectorului manufacturier, producerea petrolului si a cocsului a luat partea leului, adica 3, 2 miliarde de dolari.


Raportul precizeaza ca apropierea datei de admitere in Uniunea Europeana a marit interesul investitorilor fata de Romania si Bulgaria. Adoptarea legislatiei europene si costurile mai scazute fata de alte tari din UE au constituit principalale atuuri ale economiei noastre si a celei bulgare.
Rusia, regina investitiilor din regiune, a inregistrat investitii record anul trecut, de 12 mililiarde de dolari, in special in sectorul de exploatare a resurselor energetice. Alaturi de Rusia, Azerbaidjanul si Kazahstanul au primit fiecare peste patru milioane de doari investitii directe, tot in sectorul energetic.


Comparativ cu cifrele vehiculate la nivel mondial, tara noastra se afla in divizia C a investitiilor. La nivel global, totalul investitiilor realizate anul trecut a ajuns la 648 de miliarde, din care tarile dezvoltate au luat cam doua treimi. Restul sumelor s-a indreptat catre tarile in curs de dezvoltare, in special catre Asia de Sud-Est. Regiunea a atras anul trecut nu mai putin de 148 de miliarde de dolari, cu 46 de miliarde mai mult decat in 2003. China a mentinut ritmul inalt al investitiilor straine, ajungand la 61 de miliarde de dolari.


A doua zona preferata de investitori a fost America Latina. Potrivit raportului amintit, dupa patru ani de scadere continua a investitiilor straine, tarile din regiune au primit un volum record de investitii straine, cu 44 la suta mai mult decat cu un an inainte. Brazila si Mexicul au luat crema investitiilor din America Latina, cu 18 si respectiv 17 miliarde de dolari. Raportul aminteste ca statele din regiune au inceput sa modifice legislatia economica pentru a atrage mai multi investitori.


Africa s-a situat pe ultimul loc in topul investitiilor staine directe. Mai mult, tarile de pe acest continent au primit acelasi volum de investitii straine ca in 2003, adica in jur de 18 miliarde de dolari. Ca si in cazul CSI, majoritatea banilor proveniti din afara s-au indreptat catre exploatarea resurselor naturale, in special gaz si petrol.


Daca investitiile catre statele in curs de dezvoltare au crescut in 2004, tarile cele mai dezvoltatate au inregistrat un recul. Unuiunea Europeana a inregistrat cel mai redus nivel al investitiilor straine din 1998, adica 216 milioane de dolari. Scaderea cea mai abrupta a investitiilor straine s-a inregistrat in Germania, Olanda, Danemarca si Suedia. Japonia a primit un volum important de investitii straine, de peste opt miliarde de dolari.


Raportul ONU estimeaza ca investitiile straine directe vor creste si in acest an. Pentru a capta o suma cat mai mare din banii care circula in cadrul economii globale, Romania trebuie sa ofere un mediu cat mai primitor. Schimbarile frecvente ale politicii fiscale, care au afectat anul acesta mediul nostru de afaceri, nu stimuleaza apetitul investitorilor straini.

La nivel global, investitiile straine au o tendinta crescatoare

Investitiile straine in tarile in curs de dezvoltare au crescut in 2004, in timp ce statele dezvoltate au primit mai putini bani din exterior. Regiunile care au beneficiat de cele mai multe fonduri sunt Asia de Est si America Latina. China se situeza pe primul loc in topul celor care au primit investitii din exterior, cu 61 de miliarde de dolari. Alte tari promitatoare din punctul de vedere al investitiilor au fost Brazilia, Mexic si Rusia. Africa a fost singura regiune in curs de dezvoltare ce nu a inregistrat o crestere a niveluiui investitiilor straine, in timp ce Europa de Sud-Est si CSI au inregistrat o crestere a investitiilor pentru al patrulea an consecutiv.

Rusia domina autoritar topul premiantilor din est

In regiunea Europei de Sud-Est si a Comunitatii Statelor Independente (CSI), Romania se situeaza pe al doilea loc din punctul de vedere al investitiilor straine. Stimulate de preturile ridicate ale materiilor prime energetice, investitiile straine in Rusia au cumulat 12 miliarde de dolari anul trecut. Expertii apreciaza ca scumpirea continua a petrolului si a gazelor naturale va stimula cresterea in continuare a sumelor venite din exterior catre tari cu resurse importante, cum ar fi Rusia, Azerbaidjan, Kazahstan si Turkmenistan.