Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi este „complet inacceptabilă” şi condamnă acest fapt, vorbind de nevoia unei anchete minuţioase şi imparţiale în acest caz.

„Condamn cu fermitate otrăvirea liderului opoziţiei ruse, Navalnîi, cu neurotoxina de tipul Noviciok, după cum arată informaţiile transmise azi de guvernul german. Acest fapt complet inacceptabil trebuie să fie obiectul unei anchete minuţioase şi imparţiale, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa Justiţiei”, a scris, miercuri, pe contul său de Twitter, şeful diplomaţiei române.

NATO condamnă otrăvirea „şocantă”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat miercuri otrăvirea „şocantă” a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok şi a cerut Rusiei o anchetă transparentă, relatează AFP.

„Guvernul german a anunţat că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Este şocant şi condamn acest lucru fără apel”, a precizat Stoltenberg într-un comunicat.

Analizele efectuate de un laborator al armatei germane au descoperit „probe fără echivoc” că opozantul rus a fost victima unei otrăviri „cu un agent neurotoxic de tip Noviciok”, potrivit guvernului german.

Aleksei Navalnîi este tratat în prezent într-un spital din Berlin, după ce luna trecută și-a pierdut cunoștința în timp ce era la bordul unui avion ce decolase din orașul siberian Tomsk. Înainte de îmbarcare, opozantul rus băuse un ceai la o cafenea de pe aeroport.

Din nou Noviciok

Purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Siebert, afirmă că este „uluit” de faptul că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu neurotoxină, în Rusia.

”Guvernul federal condamnă acest atac în cei mai fermi termeni posibili”, mai spune Siebert. ”Sperăm într-o însănătoșire completă a lui Aleksei Navalnîi”, adaugă oficialul german.

Noviciokul, puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, a fost utilizat împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic.

Afacerea a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.