România reciclează DOAR 3% din deşeurile menajere

Mai mult de 40% din deşeurile menajere din România pot fi reciclate, dar în acest moment procentajul este în jurul a 3%, potrivit lui Constantin Bratu, preşedintele Eco-Rom Ambalaje.

“Experienţa industriei din domeniul ambalajelor ne arată că dacă obiectivele de reciclare asumate sunt etapizate, obligaţiile sunt clare şi sistemul coercitiv funcţionează, ţinţele se îndeplinesc. Acesta ar trebui să fie modelul şi pentru reciclarea deşeului municipal – binecunoscuta obligaţie de reciclare a 50% din acesta până în 2020. În plus, nu putem realiza un obiectiv dacă nu ştim la ce ne raportăm (…) În acest sens, noi am am făcut un prim pas şi am realizat în 2012-2013 o analiză de deşeu care ne arată că mai mult de 40% din deşeurile menajere pot fi reciclate, însă doar 3% sunt reciclate în acest moment. Ne confruntăm astfel cu sincope în realizarea sistemului de gestiune a deşeurilor şi a modului de raportare a datelor la nivel naţional (…)”, a declarat Constantin Bratu, într-un interviu pentru Agerpres.

Şeful Eco-Rom Ambalaje a adăugat că obiectivul de 50% în privinţa reciclării deşeurilor menajere este unul îndrăzneţ pentru România, dar nu imposibil de realizat, cele mai mari dificultăţi existente în sistemul de colectare separată şi reciclare fiind determinate de legislaţia naţională, încă neclară.

Conform datelor Eco-Rom Ambalaje, compania a reciclat, în zece ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deşeuri de ambalaje şi a contribuit astfel la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxită).

Eco-Rom Ambalaje este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligaţiilor de reciclare a deşeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piaţă produse ambalate.

Organizaţia şi-a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2013 să se încheie cu 2.849 de companii responsabile în portofoliu – reprezentând circa 5% din forţa de muncă salarială a României.