România redevine o forță a Europei! Joi, pe 10 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre cel mai mare plan de reindustrializare din istoria post-decembristă a țării noastre.
Marcel Ciolacu, vizită la fabrica Mondelez
Premierul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită la fabrica Mondelez, unde a detaliat un plan de investiții ce depășește un miliard de euro, destinat reindustrializării României.
Gigantul american Mondelez, fondat în 1923, deţine branduri celebre precum 7 Days, Barni, Belvita, Cadbury, Halls, Milka, Oreo, Toblerone, Tuc şi multe altele.
În cadrul acestei vizite, premierul a subliniat că inițiativa de reindustrializare are scopul de a revitaliza marii jucători ai economiei românești și că, în acest sens, Guvernul va implementa o serie de programe de investiții bine direcționate.
„Mă bucur să fiu astăzi într-o fabrică modernă, unde lucrează aproape 900 de angajați, majoritatea femei, din câte am văzut. Și mai important este că sunt într-o unitate în care, în 2023, salariul mediu lunar a crescut cu peste 20% față de anul precedent.
Asta pentru că întreaga piață pe care activează Mondelez în România a crescut cu circa 28%. Acest fapt arată ce potențial uriaș are economia românească și sunt convins că orice mare investitor străin devine foarte atent când află o asemenea rată anuală de creștere”, a declarat el.
Șeful Executivului a subliniat faptul că unitatea operează la cele mai înalte standarde tehnologice. El a menționat că produsele fabricii din Clinceni nu sunt destinate doar pieței interne, ci sunt și exportate în alte 40 de țări. De asemenea, a precizat că, după achiziția acestei fabrici, Mondelez și-a dublat dimensiunea afacerii în România.
Premierul a adăugat că realizările companiei reprezintă o dovadă suplimentară că reindustrializarea economiei românești este o direcție sigură pentru dezvoltarea țării. În acest context, el a anunțat că se pregătește lansarea unui pachet de programe strategice pentru stimularea economiei.
„În plus, este extrem de important că mă aflu într-o unitate care produce la cel mai înalt nivel tehnologic. Iar ceea ce realizează fabrica din Clinceni ajunge nu doar pe piața autohtonă, dar se și exportă către alte 40 de țări. De altfel, am înțeles că, după ce a achiziționat această fabrică, Mondelēz și-a dublat dimensiunea business-ului în România.
Pentru mine, ceea ce ați reușit să realizați aici este o dovadă în plus că Reindustrializarea economiei noastre este calea sigură pentru dezvoltarea României. Tocmai de aceea pregătim acum lansarea unui pachet de programe strategice pentru dezvoltarea economiei”, a afirmat acesta.
Programul național de sprijin pentru marea industrie este prioritar
Potrivit lui Marcel Ciolacu, cel mai important este Programul național de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 1 miliard de euro. Scopul acestui program este atragerea de investiții semnificative în domenii cheie pentru viitorul economiei. În acest sens, a fost pregătit și un Plan pentru Investițiile Strategice în industria prelucrătoare, care include o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro, precum și facilități fiscale pentru investițiile de peste 150 de milioane de euro.
„Cel mai important este Programul național de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 1 miliard de euro. Vrem să atragem investiții mari, în domenii cheie pentru viitorul economiei, iar pentru asta am pregătit și un Plan pentru Investițiile Strategice în industria prelucrătoare.
Este o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro și facilități fiscale pentru investiții de peste 150 de milioane de euro”, a spus el.
Cât despre situația de la Clinceni, premierul și-a exprimat optimismul cu privire la obiectivul pe care l-a anunțat public: ca România să devină, în următorii zece ani, unul dintre hub-urile tehnologice și industriale din Europa.
El a subliniat că, utilizând experiența unor investitori străini de renume, precum Mondelez, este posibil să se replicate acest model de succes în afaceri și în alte domenii strategice. De asemenea, a menționat că este fezabilă reînvierea marilor uzine de metalurgie, siderurgie și petrochimie, evident cu sprijinul capitalului privat.
„Privind ceea ce se întâmplă aici, la Clinceni, devin și mai optimist în privința țintei pe care am anunțat-o public, ca România să devină în 10 ani unul dintre hub-urile tehnologice și industriale din Europa
Folosind experiența unor investitori străini de calibru, precum Mondelez, putem replica acest model de succes în afaceri și în alte domenii strategice. Putem reînvia și marile uzine de metalurgie, siderurgie și petrochimie, evident cu ajutorul capitalului privat”