Sub ameninţarea unui nou proces cu Uniunea Europeană (UE), Finanţele renunţă la veniturile din accizele pe blănuri, bijuterii, cristale şi iahturi.

Accizele percepute de statul român pentru produsele de lux vor fi eliminate din 2010, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul de Finanţe, care modifică actualul Cod Fiscal. „În domeniul accizelor se elimina din sfera de aplicare produsele pentru care accizele sunt stabilite în cote procentuale. Prin eliminarea din sfera de aplicare a accizelor pentru produsele respective (confecţii din blănuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur şi/sau din platină, produse de parfumerie, arme şi arme de vânătoare, altele decât cele de uz militar, iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, motoare cu putere peste 25 CP destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement) se evită iniţierea procedurii de infringement de către Comisia Europeană împotriva României”, se arată în informarea pe care a publicat-o Ministerul de Finanţe.

Frică de UE

Oficialii Ministerului de Finanţe spun că n-au avut de ales. „Suntem obligaţi de directivele europene să scoatem accizele calculate în cote procentuale. Noi, în România, numim aceste produse „de lux”, ei (Comisia Europeană, n.r.) nu le numesc aşa. Acciza este ad-valorem şi nu mai este permis, prin directivă europeană, acest tip de acciză”, a declarat, pentru capital.ro, Graţiela Iordache, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

„Nu mai puteam întârzia, deja suntem mult în urmă şi riscam o nouă procedură de infringement (încălcare a tratatelor comunitare, n.r.)”, spune Iordache, care a ţinut să precizeze că proiectul de modificare a Codului Fiscal este în dezbatere publică.

„Lux” de România

În România, există accize pentru blănuri, parfumuri, bijuterii şi iahturi. Nici măcar paharele de cristal n-au scăpat de eticheta „de lux“, şi până şi Banca Naţională plătea accize pentru aurul din rezerva internaţională.  Iar până acum câţiva ani, pe lista bunurilor accizabile se aflau şi video, DVD-playerele, aparatele de aer condiţionat, camerele video şi foto. Singura ţară care mai are un astfel de sistem de accize este India, însă acolo şi hârtia igienică este considerată un lux, fiind accizată. Iar taxe pe blănuri mai există doar în Franţa – capitala mondială a modei -, dar nivelul acestora este modic, faţă de 45% în România.

Ţara noastră ar fi trebuit să renunţe treptat la accize nereglementate la nivel european, până în 2010, potrivit calendarului negociat cu Comisia Europeană, la aderare.

Valoarea accizelor (procente din preţ)
Blănuri – 45%
Cristaluri – 30%
Parfumuri – 35%
Bijuterii – 15%