Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, vine cu precizări de ultimă oră referitoare la situația refugiaților din România. Acesta susține că au fost instalate corturi pentru cetățenii ucraineni intrați deja în România care au ales să își aștepte rudele sau prietenii care se apropie de punctul de trecere al frontierei.
Totodată, el a subliniat faptul că va continua și procesul de instalare de corturi încălzite.
„Au fost instalate corturi pentru ca oamenii să nu aștepte în frig, să poată să își aștepte rudele și prietenii într-o zonă încălzită, ferită de ploaie. De asemenea, va continua acest proces de instalare de corturi încălzite pentru voluntarii care asigură activitățile de sprijinire a celor care intră în România, dar și pentru presă”, a afirmat Cărbunaru.
Oficialul de la Guvern a mai adăugat că autoritățile române au pus la dispoziție și mijloace de transport pentru preluarea persoanelor sosite din Ucraina pe jos, în contextul în care mulți cetățeni ucraineni și-au abandonat mașinile în Ucraina.
Referitor la taberele mobile pentru refugiați, purtătorul de cuvânt susține că la momentul actual operațiunile de ridicare sunt în derulare, la Sighet și Siret.
El a adăugat că măsurile sunt preventive, în cazul în care numărul persoanelor intrate în țară va crește.
România ridică noi tebere pentru refugiați
„În privința instalării taberelor mobile pentru refugiați, la această oră sunt în derulare operațiunile de ridicare a două tabere pentru refugiați, una la Sighet și una la Siret. Aceste măsuri sunt preventive deoarece până la acest moment procentul de ocupare a centrelor de cazare puse la dispoziție de către Inspectoratul General pentru Imigrație este de 56,4% (404 persoane).
Pe măsură ce se depășește procentul de 65% în centrele regionale pe care Inspectoratul de deține, să fie instalate tabere pentru refugiați în care nu mai mult de 72 de ore oamenii care au această nevoie de asistență să poată fi primiți înainte de a fi dirijați către alte spații”, declară purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În ceea ce privește numărul persoanelor ajunse în țară, Dan Cărbunaru, a declarat că până la miezul nopții în România au intrat, în ultimele 24 de ore, 14.188 de cetățeni ucraineni, dintre care 7.298 au părăsit România. De asemenea, în total, de la declanșarea conflictului asupra Ucrainei de către Rusia, în România se află în acest moment aproximativ 14.000 de cetățeni ucraineni.
Persoanele care ajung în România sau în alt stat UE pot rămâne pentru o perioadă de maxim 90 de zile, a adăugat acesta.
„Toți aceștia au dreptul legal de a rămâne pe teritoriul României, fie pe teritoriul altui stat membru UE maxim 90 de zile. Dintre aceștia, cetățenii ucraineni care au ales să solicite protecția statului român prin aplicarea cererii de azi, sunt 54”, a spus Cărbunaru.
Sprijin pentru refugiați din partea României
Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai adăugat că de sâmbătă poate fi accesată și platformă pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, unde deja există peste 100 de oferte de implicare.
Cei interesați trebuie doar să completeze o serie de date și apoi lucrurile pe care le pot oferi, de la transport, mâncare până la spații de gazare sau bunuri materiale.
„Vor putea accesa această platformă, care este deja funcțională, menționând doar câteva informații: denumirea organizației, persoana de contact, numărul de telefon, adresa de email și tipul de resurse pe care le pot oferi: bunuri materiale, servicii, produse alimentare, spații de cazare, facilități de transport și așa mai departe. În acest fel, ne asigurăm că atât eforturile care se fac la nivel central, cât și la nivel local sunt integrate și corelate cu cele pe care voluntarii sau alte categorii dispuse să se implice în acest efort le fac”, afirmă Cărbunaru.
Ideea îi aparține premierului Nicolae Ciucă, care a decis constituirea unui grup de coordonare a asistenței umanitare destinate refugiaților din Ucraina. Grupul este constituit la nivelul cancelariei premierului și colaborează cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru a coordona toate inițiativele de sprijin.