Deficitul nu scade, investițiile sunt tăiate, iar cheltuielile cresc
Florin Cîțu a remarcat că, deși Guvernul a promis reducerea deficitului bugetar, acesta a crescut în termeni nominali față de anul trecut.
„În primul rând, trebuie să observăm că deficitul, deși ni s-a promis, nu scade, ci crește. În cifre nominale e mai mare ca anul trecut, doar ca procent din PIB e la fel ca anul trecut. Deci după două luni, situația rămâne la fel ca anul trecut, când a fost un dezastru”, a spus fostul premier pentru B1 TV.
El susține că bugetul a fost construit greșit, lucru confirmat și de Consiliul Fiscal, și că execuția bugetară din primele două luni ale anului întărește această concluzie: „Așa cum a fost construit, el arată clar că nu se vor face reformele necesare, deci nu are cum să scadă, și primele două luni confirmă acest lucru.”
Deși investițiile au fost reduse cu 24%, deficitul a crescut, semn că statul continuă să cheltuie fără o strategie sustenabilă.
„În buget avem investiții mai mici cu 24% și tot a crescut deficitul. Deci situația e mai rea decât anul trecut, dacă ne uităm la acest lucru. Dacă ne uităm și la TVA, la încasări etc.”
Investitorii își pierd răbdarea: România se împrumută tot mai scump
Cîțu a mai atras atenția asupra faptului că România devine tot mai puțin atractivă pentru investitori, care reacționează negativ la lipsa de reforme și la creșterea taxelor.
„Investitorii ne penalizează de fiecare dată când ieșim pe piețele internaționale sau pe piețele locale”, a avertizat el.
Fostul premier a criticat lipsa de acțiune în administrație și în Parlament spunând că „după trei luni nu au plecat secretari de stat acasă, nu s-a făcut nimic cu reforma nici în Senat, nici în Camera Deputaților, nici în administrația locală. Salariile cresc în continuare în sectorul bugetar etc.”
El susține că toate aceste probleme au dus la creșterea costurilor de finanțare pentru România.
„România a plătit ieri cea mai mare dobândă pe care a plătit-o vreodată pentru euro în istorie, 6,8%, pentru 500 de milioane de euro, la o scadență mai mare.”
Această dobândă este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, în Europa, trendul este invers – dobânzile scad.
„Această dobândă arată și mai prost în condițiile în care, în Europa, dobânzile scad. În România cresc”, a spus Cîțu, dând ca exemplu Muntenegru, care s-a împrumutat mai ieftin decât România.

România riscă un rating junk și intrarea în recesiune
Florin Cîțu a avertizat că, în ritmul actual, România ar putea ajunge la finalul anului cu un rating „junk”, adică unul de investiție riscantă, comparabil cu cel al economiilor în criză.
„Construcția bugetului garantează că România ajunge la un rating junk la finalul anului”, a declarat el.
În opinia sa, politica fiscală actuală, bazată pe majorări de taxe, este un drum sigur către recesiune.
„Nicio economie nu poate crește atât timp cât cresc taxele”, a afirmat economistul. El a amintit că „România, guvernarea socialistă, a crescut taxele din 2022, în special pentru capital”.
În final, Florin Cîțu a tras o concluzie fermă, spunând că „șansele sunt foarte, foarte mari ca România să intre în recesiune, în condițiile în care Guvernul a tot crescut taxele din 2022 până acum. O creștere de taxe azi garantează România în criză economică, așa cum am văzut în Grecia.”