România a primit o scrisoare de punere în întârziere pentru legislația din sectorul energetic
Ministerul Energiei a anunțat că România a primit o scrisoare de punere în întârziere din partea Comisiei Europene, în cadrul unei proceduri de infringement privind legislația națională din sectorul energetic.
Autoritățile române subliniază că schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze va rămâne în vigoare până la 1 aprilie 2025, așa cum prevede legea actuală, în ciuda solicitărilor Comisiei Europene de ajustare a cadrului legislativ.
Comisia Europeană a inițiat procedura din cauza restricționării libertății participanților la piață de a stabili prețurile angro la energie electrică și gaze, precum și din cauza impunerii unor restricții la exportul de gaze.
România are acum două luni pentru a răspunde solicitărilor Comisiei, timp în care poate furniza informații suplimentare sau poate propune soluții de ajustare a legislației din sectorul energetic. În cazul în care răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate emite un aviz motivat, urmat de o sesizare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Reacția Ministerului Energiei
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că măsurile adoptate de România au avut ca scop protejarea populației și asigurarea securității energetice, în contextul crizei energetice din Europa.
Burduja a subliniat că România va continua să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a găsi soluții care să respecte normele UE, dar și pentru a proteja interesele cetățenilor români, subliniind că prețurile la energie rămân plafonate pe perioada iernii.
„Schema de compensare și plafonare va rămâne în vigoare în forma actuală, așa cum prevede legea, cel puțin până la 1 aprilie 2025, iar pentru perioada următoare, România se va consulta îndeaproape inclusiv cu specialiștii Comisiei Europene, astfel încât să putem asigura un preț cât mai accesibil și competitiv la energie electrică și gaze naturale pentru toți românii și mediul de afaceri”, a precizat ministrul Energiei.
Contextul măsurilor naționale
Măsurile naționale din sectorul energetic, adoptate de România ca răspuns la creșterea prețurilor la energie, au inclus impunerea unor contribuții ale producătorilor de energie electrică care depășesc un anumit prag de preț și obligativitatea vânzării de gaze la prețuri fixe pentru anumiți clienți.
Aceste măsuri, conform Comisiei Europene, sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 și Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă a energiei electrice, precum și cu Directiva 2009/73/CE privind piața internă a gazelor naturale.
Comisia consideră că aceste măsuri restrâng principiile liberei formări a prețurilor și libertatea comerțului transfrontalier pe piețele angro de energie electrică și gaze naturale.