România riscă să calce pe urmele Poloniei. Avertismentul venit de la Bruxelles

Didier Reynders

Sursă: Dreamstime

Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, face declarații surprinzătoare despre România! Acesta afirmă că țara noastră „calcă pe urmele Poloniei atunci când vine vorba de contestarea supremaţiei legislaţiei europene.”

Didier Reynders a explicat că Bruxelles-ul ar putea pedepsi România cu diverse sancțiuni din cauza poziției „permanente și persistente” a Curții Constituționale (CCR) împotriva Dreptului Uniunii Europene și împotriva supremației deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Justiția României, sub atenția Curții de Justiție a Uniunii Europene

În 2021, printr-o hotărâre în mai, apoi în decembrie, CJUE susținea că judecătorii români ar trebui să plaseze dreptul european mai presus de legislația națională, chiar și deciziile finale ale Curții Constituționale Naționale, dacă încalcă tratatele Uniunii Europene.

„Am primit o reacție din partea guvernului României care spune «Nu, noi ne dorim să respectăm pe deplin supremația dreptului european… dar în cadrul Constituției României». Așadar, nu este chiar răspunsul pe care l-am primit din partea guvernului german, fără nicio condiționalitate”, a spus Didier Reynders pentru Financial Times.

Acesta a explicat că ar putea iniţia o acţiune în justiţie împotriva țării noastre, ținând cont de „poziţia reală, permanentă şi persistentă a instanţei supreme din această ţară de a se poziționa împotriva dreptului european sau a caracterului obligatoriu al deciziilor CJUE”.

România riscă să fie amendată cu milioane de euro!

Există șanse ca țara noastră să fie amendată cu milioane de euro dacă refuză să respecte regulile impuse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

O cerere principală a CJUE este desființarea Secției Speciale (Secția de Investigarea a Infracțiunilor din Justiție – SIIJ), care „ar putea fi percepută drept un instrument de presiune și intimidare la adresa magistraților”.

„Trebuie să implementați hotărârile CJUE în România”

Didier Reynders a spus că ministrul Justiției din România, Cătălin Predoiu, a promis că Secția Specială va fi desființată într-o amplă reformă, care încă nu a fost aprobată de Parlamentul României. Didier Reynders susține că aceasta este o tactică de tergiversare pe care a întâlnit-o și în discuțiile oficiale cu omologii unguri.

„În primul rând, trebuie să implementați hotărârile CJUE în România, să puneți «stop Secției Speciale». Apoi, dacă doriți să puneți în aplicare un nou sistem, vom verifica”, a spus acesta.

Financial Times susține că există o diferență majoră între România și Polonia. De exemplu, țara noastră a început să primească fonduri europene pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În plus, România este o țară europeană care a aderat la Parchetul European, condus de procurorul român Laura Codruța Kovesi.