Principalele modificări semnalizate de consultanţii fiscali Deloitte ca fiind neconforme cu legislaţia europeană sunt taxele pentru fiecare MWh facturat de operatorii de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale şi taxa de 0,5% din veniturile societăţilor care se ocupă cu extracţia, exploatarea şi comercializarea resurselor naturale (inclusiv cărbunele).

"Neconformitatea acestor taxe suplimentare cu legislaţia europeană se observă cel mai uşor pentru produsele accizabile (cărbune, gaze şi electricitate). Pentru acestea, principiile şi regulile generale de taxare au fost stabilite la nivelul întregii Uniuni Europene", arată Mihai Petre, senior manager vamă şi comerţ internaţional în cadrul Deloitte România.

Chiar dacă, în contextul actual al economiei, România se află în situaţia în care trebuie să găsească soluţii de a suplimenta veniturile bugetului de stat, aceste soluţii trebuie să fie conforme cu legislaţia europeană, atrag atenţia analiştii de la Deloitte.

"Orice altfel de demersuri nu vor fi sustenabile pe termen lung şi pot atrage sancţiuni pentru România, aşa cum a fost şi cazul eliminării antrepozitelor fiscale de depozitare a produselor accizabile în septembrie 2010, pe care am reuşit să le reintroducem anul acesta cu ajutorul Comisiei Europene", a explicat Mihai Petre.

Taxa pe monopolul natural se aplică operatorilor din sectorul energiei electrice şi al gazului metan de la 1 februarie 2013 şi ar urma să aducă suplimentar la bugetul de stat 257,52 milioane lei, în 2013, şi 295,7 milioane lei, în 2014, potrivit Ordonanţei de Guvern privind impunerea unor măsuri de impozitare suplimentară pe activităţile cu caracter de monopol natural permise de stat.

La energia electrică, valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh şi este aplicabilă pentru energia pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale şi respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de distribuţie energie electrică sau gaze naturale. Taxa suplimentară va fi inclusă în tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice şi al gazelor naturale. Taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplică până la data de 31 decembrie 2014.

Taxa asupra veniturilor suplimentare rezultate din vânzarea gazelor naturale ce va fi plătită de operatorii economici care desfăşoară cumulativ activităţi de extracţie şi comercializare a gazelor naturale va avea o cotă de 60% din baza de calcul şi se va aplica tot din februarie 2013 până în decembrie 2014. Aceasta vizează operatorii economici care desfăşoară cumulativ activităţi de extracţie şi comercializare pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră.
Deloitte furnizează servicii clienţilor din sectorul public şi privat în audit, taxe, consultanţă, consultanţă financiară.
Sursa: Agerpres