La ora actuală, TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii necesare de acoperit provenind din perioada 2011-2012. Până acum, TVR a plătit datorii aferente anilor 2008-2012, iar ultima plată a fost efectuată în luna ianuarie a anului curent, în valoare de 250.000 de euro, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi, transmite compania.
TVR a solicitat înţelegere şi toleranţă faţă de situaţia sa financiară dezastruoasă, lucru înţeles de EBU – care până acum a amânat măsurile drastice.
În ceea ce priveşte concursul Eurovision, TVR face următoarele precizări: tocmai pentru a ne asigura de participarea şi transmiterea competiţiei, în 2016 – pentru prima dată după mulţi ani – TVR a achitat la termen (în martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea, se pare că datoriile acumulate au determinat boardul EBU să ia această decizie radicală.
Oficialii EBU au precizat că aşteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe) pentru că este datoria fiecărei ţări să îşi poziţioneze onorabil televiziunea publică, prin legi corecte şi finanţări aduse la zi.
Comitetul Director al SRTv şi directorul general interimar au făcut toate demersurile necesare pentru a amâna cât mai mult acest moment, dar EBU doreşte o comunicare şi o garanţie de la statul român şi reprezentanţii acestuia că banii vor fi plătiţi şi că TVR va continua să existe şi să îşi desfăşoare activitatea. EBU subliniază că celelalte ţări membre nu au nicio vină pentru a suporta paguba produsă de neplata datoriilor României.
TVR va continua toate demersurile pentru a putea participa cu reprezentantul României la Eurovision şi pentru a putea transmite evenimentul.
Televiziunea Română solicită instituţiilor statului contactate de EBU să sprijine demersul de plată şi de garantare astfel încât România să poata fi parte şi în acest an din concursul Eurovision.
TVR mai aminteşte reprezentanţilor oficiali ai statului român că, după Eurovision, urmează alte competiţii majore pe care o televiziune îngropată în datorii şi subfinanţată nu le va putea oferi publicului – respectiv Campionatul European de Fotbal şi Olimpiada de la Rio, din 2016.
TVR a depus ieri la Parlament Raportul de activitate pe anul 2015 din care se vede un progres vizibil şi o altă strategie de manageriere a banilor, dar care nu sunt suficiente pentru a se repara deficienţe de ani de zile şi a se acoperi subfinanţarea începută agresiv după anul 2004.
TVR este finanţată prin plata taxei TV (4 lei/lunar/gospodărie) taxă care nu a fost indexată niciodată din anul 2003.