România riscă să piardă miliarde de euro. Fondurile europene sunt pentru toată lumea, dar blocajele interne sunt interminabile. 2020 este un an crucial pentru țara noastră. Avem de respectat angajaente dure. Dacă nu le vom îndeplini riscul de a pierde banii europeni este inevitabil. Sunt aproape trei miliarde de euro în joc.
România trăiește periculos. 2020 este un an definitoriu pentru țara noastră. Va trebui să absorbim anul viitor minimum 2,19 miliarde de euro pentru a evita riscul de dezangajare. Este avertismentul noului ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
„Am avut discuţii cu şefii autorităţilor de management şi targeturile le definitivăm în cursul lunii ianuarie, la care se adaugă pachetul de măsuri pe care îl gândim pentru ca să asigurăm implementarea proiectelor”, a spus Boloş.
Vor fi și proiecte în întârziere sau blocate din diverse motive, dar regulile generale de implementare ale proiectelor trebuie stabilite de la început. ”Nu spun că nu vor fi proiecte care vor fi în întârziere sau blocate din diverse motive, dar regulile generale ale bunei implementări să le avem stabilite de la începutul anului şi să ne preocupăm de implementarea proiectelor în cursul anului. Să nu fim tot timpul reactivi, să fim proactivi”, a adăugat Boloş.
Potrivit datelor MFE, alocarea României pentru actuala perioadă de programare (2014-2020) a fost de aproximativ 31 de miliarde euro Fonduri Structurale şi de Investiţii Europene (FESI), din care aproape 23 de miliarde de euro prin Politica de Coeziune a UE.
Stadiul absorbţiei de fonduri nerambursabile, valabil la data de 1 noiembrie 2019, este de 9,99 miliarde de euro, echivalentul unui procent de 32,34% din alocarea totală.
Cauzele întârzierilor
Marcel Boloș a vorbit și despre cauza acestor întârzieri. „Cea mai mare întârziere în implementarea proiectelor e dată și de zona aceasta de contestații și de termenele de judecată pe care le fixează instanțele. Vrem un parteneriat cu ministerul Justiției și cu instanțele. Aceste completuri să fie operative și să dea cât mai curând astfel de termene. Ele nu prea funcționează. Sunt proiecte de infrastructură care stau la rând și așteaptă la termene. Aceste termene duc la un impact financiar și se pierd bani de la Uniunea Europeană.
Cei de la ministerul Justiției sunt deschiși să operaționalizăm completurile. Sunt 3180 de contestații pe parcursul unui an calendaristic. Sunt sute de milioane de euro în joc din cauza acestor contestații. Se pot pierde banii alocați de UE. Redactarea unei hotărâri de instanță durează luni de zile”, a dezvăluit Boloș.
„Greaua moștenire” lăsată de PSD
Noul ministru al Fondurilor Europene a vorbit și despre problemele găsite în minister. „La preluare am avut, pe documente, riscul de a pierde 557 de milioane de euro riscul de decomitere la întreaga politică de coeziune.
La POR mai sunt în lucru 71 de milioane de euro trimise, 94 de milioane de euro trimise și ele și în pregătire, 217 milioane de euro. Am închide anul cu 850 de milioane de euro. Așa ar fi finalizată ultima declarație de cheltuială. Am vrut să închidem anul financiar cât de se poate de bine”, a mai spus ministrul.
Boloș a mai vorbit și despre o altă problemă găsită în momentul când a preluat ministerul. „În trei ani de zile s-au trimis câte trei proiecte pe an, în total au fost 10. Pentru 2020 vrem să avem 23 de aplicații de finanțare de 4 miliarde de euro. O sumă mare și număr de beneficiari destul de mare”, a anunțat Boloș.
Rata medie de absorbţie a banilor europeni, la nivelul UE, este de 35%.