România riscă să piardă o finanțare de 300 de milioane de euro din PNRR

Sursă: Dreamstime

România ar putea rata o sumă importantă de bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă nu demarează licitația pentru lucrările la Magistrala 4 din București.

România riscă să piardă o finanțate de 300 de milioane de euro din PNRR. Fondurile vor fi ratate

Tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu, care face parte din Magistrala 4, este inclus în PNRR pentru a primi o finanțare de 300 milioane de euro, bani pe care România riscă să îi piardă, scrie g4media.ro.

Pentru ca România să nu piardă această sumă, jumătate din lucrările contractate trebuie să fie finalizate până în ultima lună a acestui an, în timp ce întregul proiect să fie terminat până la finalul anului 2023.

Mai sunt nouă luni până la termenul limită, iar licitația pentru aceste lucrări nu este încă demarată, mai scrie sursa anterior citată, care adaugă că procedurile de licitație pot să dureze peste 12 luni, motiv pentru care riscul de a rata aceste fonduri, dar și obiectivele, sunt mari.

În ce stadiu se află lucrările

Directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, a declarat pentru sursa anterior citată, referitor la Studiul de fezabilitate, că ”a fost avizat de Consiliul interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe”, ”cu condiția obținerii Acordului de Mediu. În vederea depunerii documentației necesare pentru emiterea Acordului de Mediu este necesar a se elabora și aproba PUZ București și PUZ Ilfov.”

”După elaborarea și aprobarea PUZ București și PUZ Ilfov se va depune documentația necesară pentru emiterea Acordului de Mediu la Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Având în vedere etapele complexe necesar a fi parcurse premergător depunerii documentației, la acest moment nu se poate estima un termen de obținere a acestui aviz”, s-a mai arătat în răspunsul directorului Metrorex.

Mariana Miclăuș a mai spus că este nevoie și de avizul de mediul, precizând că ”la acest moment se parcurg etapele procedurale în relația cu Primăria Municipiului București și Consiliul Județean Ilfov, în vederea definitivării documentelor necesare obținerii avizului de mediu. Având în vedere etapele complexe necesar a fi parcurse premergător depunerii documentației în vederea eliberării avizului de mediu de către autoritățile locale competente, la acest moment nu se poate estima un termen de obținere a acestui aviz”.