Ordonanţa de Urgenţă cu privire la măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale conţine o serie de prevederi ce încalcă legislaţia comunitară, Guvernul riscând astfel sesizarea promptă şi sancţiuni drastice din partea Uniunii Europene, avertizează experţii fiscali din cadrul Deloitte Tax.
Proiectul menţionează înfiinţarea de puncte de control fiscal pentru plata TVA la achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, zahăr şi materiale de construcţie.
„Deşi nota de fundamentare a proiectului semnalează încălcarea reglementărilor comunitare, Guvernul se bazează probabil pe o reacţie întârziată din partea reprezentanţilor Comisiei Europene, mizând pe procedurile complexe şi de durată care conduc la declanşarea procedurii de infringement”, spune Pieter Wessel, Partener, Deloitte Tax. „Însă instituirea unor astfel de bariere de comerţ înseamnă încălcarea principiului fundamental al liberei circulaţii a mărfurilor, consimţit de statul român prin semnarea Tratatului de Aderare. O astfel de acţiune va fi cu siguranţă amendată prompt de instituţiile europene şi statul român s-ar putea afla în postura de a suporta costuri semnificative”.
Propunerea de reintroducere a accizelor pentru unele produse considerate de lux (blănuri, parfumuri, bijuterii) încalcă, de asemenea, prevederile Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene.
„În aceste condiţii, toţi cei care vor fi nevoiţi să achite aceste taxe vor putea cere restituirea lor de la statul român. Mai mult, Comisia Europeană a sesizat deja România în legătură cu această încălcare a legislaţiei comunitare, iar statul român a fost de acord să elimine aceste accize interne începând cu 1 ianuarie 2010”, subliniază Pieter Wessel.
Interzicerea funcţionării antrepozitelor de depozitare de produse accizabile (alcool, tutun, produse energetice) începând cu 1 august 2010 reprezintă un obstacol suplimentar pentru comerţul cu aceste produse. În plus, o astfel de măsură încalcă sever principiul securităţii juridice, principiu conform căruia orice contribuabil trebuie să aibă o garanţie a stabilităţii legislaţiei care să îi ofere posibilitatea unei planificări a activităţii pe termen lung.
Oficialii Deloitte au atras atenţia asupra acestor implicaţii şi în cadrul discuţiilor din cadrul Comisiei de dialog social deschisă pentru analiza proiectului de ordonanţă.
„În consens cu restul participanţilor la întâlnirea de ieri, lansăm un apel la adresa Ministerului de Finanţe, sperând că va lua act de îngrijorarea mediului de afaceri şi că va reveni asupra acestor propuneri. Deşi suntem conştienţi de nevoile bugetare stringente din acest moment şi suntem de acord că se impun anumite măsuri de austeritate, reversul medaliei la măsurile enumerate mai sus se poate manifesta mult mai repede decât s-a anticipat şi la costuri mult prea mari pentru a le mai justifica implementarea”, a concluzionat Pieter Wessel.