Comisia Europeană ar putea demara procedurile de infringement împotriva României din cauza încălcărilor directivelor europene prin numirea membrilor Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) de către Parlament, eveniment care a avut loc în urmă cu două zile.
Anunţul a fost făcut de Otilia Nuţu, specialist în probleme energetice al Expert Forum, ]n cadrul unui eveniment privind activitatea ANRE.
Potrivit Otiliei Nuţu, procedurile de infrigement împotriva României ar putea fi demarate în următoarele două-trei săptămâni. “Decizia Parlamentului de a numi membrii Comitetului de Reglementare al ANRE prin încălcarea clară a directivelor Uniunii Europene, într-un proces netransparent şi non-competitiv va stârni o reacţie din partea Comisiei Europene”, a afirmat Otilia Nuţu.
Prezent la eveniment, şeful Autorităţii, Niculae Havrileţ, a precizat că modalitatea în care a fost numit Comitetul de Reglementare a fost în atribuţiile Parlamentului. “A fost sarcina Parlamentului, a fost legea aplicată de Parlament, nu putem face intervenţii. Dar în cadrul celor şapte reglementatori, avem competenţe din sfera legislativă, avem o componentă socială. Este nevoia de a recâştiga credinţa consumatorului final că preţul pe care îl plăteşte este cel corect”, a spus Havrileţ.
Expert Forum a realizat un raport privind activitatea ANRE care arată că instituţia ar fi putut fi depolitizată dacă s-ar fi respectat legea. “Tarifele calculate respectă metodologii, însă ANRE nu îşi aplică propriile reglementări consecvent”, este precizat în raport. De asemenea, potrivit Expert Forum, problemele semnalate în privinţa tarifelor şi preţurilor vizează nerecunoaşterea costurilor justificate pentru furnizarea reglementată, veniturile amânate şi întârzierea dezbaterilor pentru a treia perioadă de reglementare.
Comitetul de Reglementare al ANRE a fost validat, marţi, de plenul reunit al Parlamentului. Din Comitetul de Reglementare al ANRE fac parte, potrivit Agerpres, Nicolae Havrileţ (preşedinte, cu mandat de cinci ani), Emil Calotă (vicepreşedinte, mandat de cinci ani), Claudiu Dumbrăveanu (vicepreşedinte, mandat de doi ani şi jumătate), Teodor Bobiş (membru, mandat de doi ani şi jumătate), Gheorghe Barbu (membru, mandat de cinci ani), Carmen Filipescu (membru, mandat de doi ani şi jumătate), Zoltan Nagy-Bebe (membru, mandat de cinci ani).
Sorin Ioniţă, expert în cadrul Expert Forum, a precizat că pentru a respecta directivele europene România ar fi trebuit să apeleze la serviciile unui firme de head hunting de prestigiu, iar această să propună Parlamentului o listă scurtă cu posibili candidaţi.