În cazul unui conflict SUA - Rusia, două treimi dintre români nu ar ține cu niciuna dintre părți, arată răspunsurile date pentru un studiu realizat de Institutul Consiliul European pentru Relaţii Externe. Iar simpatiile pentru cele două super-puteri sunt împărțite.
Cetăţenii europeni par să nu mai considere Statele Unite garant al securităţii Europei, preferând consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare strategică independentă şi nonagresivă, arată un studiu efectuat de Institutul Consiliul European pentru Relaţii Externe -ECFR.
La întrebarea ”În care putere aveţi mai multă încredere: SUA ori Uniunea Europeană?”, 48% dintre slovaci preferă UE (3% au încredere în SUA), la fel 52% dintre germani (4% pro-SUA), 39% dintre unguri (14% pro-SUA), 60% dintre austrieci (3% pro-SUA) şi 51% dintre olandezi (7% au încredere în SUA), arată digi24.ro.
În România, apropierea de Federația Rusă, super-puterea de la Răsărit, nu putea să nu influențeze răspunsurile date de respondenții studiului. Astfel, 41% dintre respondenţi au încredere mai mare în UE, 16% au încredere în SUA, iar 32% nu au încredere în niciuna.
Mai mult decât atât, la întrebarea ”Ce parte ar trebui să aleagă ţara dvs. în cazul unui conflict dintre SUA şi China?”, 64% dintre persoanele intervievate în țara noastră au răspuns că nu ţin cu nicio parte (17% ar susţine SUA, iar 5%, China).
Iar în cazul unui conflict SUA – Rusia, 65% dintre persoanele intervievate în România au răspuns că nu ţin cu nicio parte (17% ar susţine SUA, iar 5%, Rusia).
Potrivit studiului, realizat în septembrie pe baza unui sondaj efectuat de YouGov la cererea Institutului Consiliul European pentru Relaţii Externe (European Council on Foreign Relations, ECFR), pe un eşantion reprezentativ de peste 60.000 de persoane din ţări europene, cetăţenii au mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în guvernele naţionale pentru apărarea intereselor în faţa altor puteri mondiale, deşi în unele ţări UE cei mai mulţi alegători nu au încredere nici în UE, nici în SUA.
”În primul rând, alegătorii cred că dacă UE trebuie să navigheze în apele turbulente ale competiţiei geostrategice, va trebui să acţioneze independent. Blocul comunitar nu trebuie să se mai bazeze pe un singur stat membru ori să rămână la mila unei puteri străine. (…) La trei ani de la începerea mandatului preşedintelui SUA Donald Trump, alegătorii europeni par pregătiţi să înfrunte realitatea dură a politicii mondiale. Studiul ECFR arată că europenii nu mai consideră că Statele Unite pot fi garant al securităţii Europei. (Acest lucru, în pofida faptului că în cele mai multe state membre minorităţi cred că ţara lor are o relaţie specială cu SUA). La nivel general, europenii au mai multă încredere în UE decât în guvernele naţionale pentru apărarea intereselor în faţa altor puteri globale – deşi, în numeroase state membre, mulţi alegători nu au încredere nici în SUA, nici în UE)”, sunt concluziile studiului citat.