România, război total contra Rusiei. Bucureștiul dă interzis Moscovei

Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a precizat, la cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE găzduită de Parlament, că România a decis să nu permită participarea delegaţiilor Federaţiei Ruse şi Belarusului la această Sesiune.

„Misiunea noastră este securitatea şi cooperarea. Cine subminează în mod activ şi deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenţia să participe la această Adunare”, a adăugat el.

„Este o mare onoare să găzduim cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE. Mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă organizarea la Bucureşti a acestui prestigios eveniment. Am convingerea că dezbaterile din aceste zile vor da naştere unor soluţii şi acţiuni care să contribuie la dezideratul securităţii, al promovării democraţiei şi drepturilor omului în regiune.

În aceste zile, capitala României devine centrul discuţiilor despre securitatea Europei şi despre soluţiile cele mai acute pentru problemele cu care ne confruntăm. Suntem la doi ani şi jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina. La doar câteva sute de kilometri de locul în care ne aflăm, românii aud sunetul conflictului de dincolo de graniţă. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca războiul să revină pe vechiul continent.

Este o realitate pe care trebuie să o privim cu realism şi hotărâre, cu o gândire pe termen lung şi acţiuni pe măsură. Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiilor Federaţiei Ruse şi Belarusului la această Sesiune a Adunării Parlamentare a OSCE. Misiunea noastră este securitatea şi cooperarea.

Cine subminează în mod activ şi deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenţia să participe la această Adunare. Nu putem accepta ca cineva să abuzeze de principiile şi regulile acestei Organizaţii, în timp ce le încalcă flagrant”, a declarat Nicolae Ciucă, la eveniment.

Nicolae Ciucă
SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciucă

Deciziile Bucureștiului vor cântări semnificativ pentru viitorul regiunii și că orice ezitare poate prelungi conflictul

În abordarea temei centrale a sesiunii – „Rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate: o perspectivă parlamentară” – se cuvine să pornim de la câteva premise, a continuat el.

Ciucă a declarat că urgența acțiunii României este crucială, deoarece ne aflăm într-un an critic atât pentru soarta războiului din Ucraina, cât și pentru viitorul democrației și al ordinii internaționale bazate pe reguli. El a subliniat că deciziile Bucureștiului vor cântări semnificativ pentru viitorul regiunii și că orice ezitare poate prelungi conflictul din Ucraina și adânci amenințarea în regiunea Mării Negre.

Marea Neagra
Zona Mării Negre / SURSA FOTO: Dreamstime

Asta ar avea grave consecințe de securitate, economice și sociale pentru întreg continentul. Șeful Senatului că Ucraina trebuie ajutată acum, cu tot ce ne stă în putință, nu doar pentru a se apăra, ci și pentru a câștiga războiul și a-și elibera teritoriul.

Preşedintele Senatului a subliniat, din nou, importanta consolidării sprijinului internaţional pentru Republica Moldova, în contextul conflictului din Ucraina.

„În contextul conflictului din Ucraina, vreau să subliniez încă o dată importanţa întăririi sprijinului internaţional pentru Republica Moldova. A doua premisă ţine de relevanţa formatelor multilaterale şi a dialogului pentru rezolvarea conflictelor şi adaptarea la contextul actual. Parlamentele sunt organismele reprezentative ale democraţiilor. Acţiunea noastră la nivel parlamentar trebuie să se ridice la imperativul momentului.

A treia premisă este aceea că ne aflăm la intersecţia unei multitudini de crize şi ameninţări care se potenţează reciproc, pe toate cele trei dimensiuni ale acţiunii OSCE: politico-militară, economică şi de mediu, respectiv umană. Războiul se poartă nu doar pe câmpul de luptă, ci şi pe terenul dezinformării, manipulării şi propagandei, care alimentează discursul de ură, extremismul şi radicalismul”, a mai precizat Ciucă.

El a mai afirmat că „România se află în prima linie a luptei împotriva antisemitismului şi oricărei forme de discriminare şi de discurs de ură”.

În perioada 29 iunie – 3 iulie 2024, Parlamentul României găzduieşte, la Bucureşti, cea de-a 31-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), tema reuniunii fiind „Perspectiva parlamentară privind rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate”. Cu prilejul sesiunii de la Bucureşti, membrii Adunării vor vota o nouă conducere a organizaţiei (preşedintele şi trei vicepreşedinţi) şi noi conduceri la nivelul comisiilor generale.