România loveşte Rusia. Luminiţa Odobescu susține cel de-al 12-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei
România loveşte Rusia în mod direct. Luminița Odobescu a pledat pentru încheierea rapidă a unui acord politic privind cel de-al 12-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei. Acest lucru s-a întâmplat luni, la nivel european.
Mai precis, în cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), de la Bruxelles.
Potrivit unui comunicat MAE, Luminița Odobescu și-a exprimat sprijinul pentru încheierea rapidă a unui acord politic. La nivel european se dorește un al 12-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei.
„Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, miniştrii au avut un schimb de opinii cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, cu privire la evoluţiile recente din teren, respectiv la stadiul procesului de reformă din Ucraina. Ministrul român de externe a accentuat necesitatea continuării susţinute a sprijinului european pentru Ucraina.
De asemenea, a subliniat importanţa reuniunii Consiliului European (14-15 decembrie) pentru transmiterea unui semnal politic puternic de sprijin pentru Ucraina. A exprimat susţinerea României pentru un acord al liderilor europeni pentru sprijinul financiar pentru Ucraina, inclusiv în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace, precum şi pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova”, a transmis MAE.
Cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni vizează diamantele și petrolul rusesc
Pachetul de sancțiuni va viza interzicerea importurilor de diamante din Rusia. Totodată, UE vrea și adoptarea unor noi măsuri referitoare la sectorul petrolului rusesc, conform informațiilor transmise luni de Reuters, care se bazează pe declarațiile a patru surse diplomatice europene.
În plus, statele membre ale Uniunii Europene iau în considerare li posibilitatea de a lua măsuri noi pentru îmbunătățirea eficacității sancțiunilor care vizează petrolul rusesc.
„Cred că avem mai mult sau mai puţin un text stabil”, a precizat un diplomat european.
Interzicerea importului de diamante rusești a fost propusă încă din noiembrie 2023. Prin aceste noi sancțiuni, UE vrea să atace principala sursă de finanțare a campaniei militare a Rusiei în Ucraina. Comerțul cu diamante aduce Kremlinului aproximativ cinci miliarde de dolari pe an. Interdicția se referă atât la diamantele naturale, cât și la cele sintetice.
Se dorește aplicarea interdicției referitoare la diamantele naturale sau sintetice şi bijuteriile încă din prima zi a anului viitor.
Belgia nu este de acord cu sancțiunile propuse de țările din G7, deoarece în acest fel este penalizată propria industrie a diamantelor.
Alte sancțiuni vizează preţul de tranzacţionare a petrolului rusesc
În cadrul viitorului document ce urmează să fie aprobat de Consiliu, sunt incluse și dispoziții mai riguroase privind modalitatea de verificare a prețurilor în tranzacțiile cu petrol rusesc.
Mai precis, Comisia Europeană vrea să extindă sancțiunile deja existente și asupra gazului petrol lichefiat (GPL). Se dorește același lucru și în privința butanului și propanului, substanțe folosite în special pentru încălzire.