România, rușinea Europei în materie de inflație
România a ajuns rușinea Europei! Conform analizei inflației din 2024 în Europa, se constată că România își păstrează poziția de frunte. Țara noastră înregistrează o inflație de 4,7%. Între timp, în Cehia și Bulgaria, indicatorul se apropie de pragul normal.
La încheierea anului 2022, la nivel local, rata inflației a atins un vârf istoric. Este vorba despre un nivel maxim în ultimii ani, de peste 16%.
Ulterior, aceasta a înregistrat o descreștere graduală, ajungând la 7,7% la încheierea anului anterior, conform informațiilor furnizate de către Institutul Național de Statistică.
Potrivit unei analize realizate de VisualCapitalist, bazată pe informațiile furnizate de către FMI, Knight Frank și Council of Foreign Relations, în anul 2024, inflația se va situa sub pragul optim de 2% în unele țări din Europa. Inclusiv în state din Europa Centrală și de Est precum Cehia și Bulgaria.
Mai precis, se estimează că inflația din cele două țări din regiunea ce include și România va ajunge la 2,2% în acest an. În țările cu economii dezvoltate, cum ar fi Franța, Elveția și Finlanda, se va situa la 1,9%.
Este crucial să subliniem că o scădere a inflației nu implică neapărat o reducere a prețurilor, ci doar o creștere mai lentă a acestora.
Micuțul stat Luxemburg, care este printre cele mai bogate din lume, va înregistra cele mai mici creșteri de prețuri, de 1,7%.
Datele furnizate de Eurostat confirmă aceste informații
Potrivit datelor publicate în februarie de către Eurostat, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a cunoscut o scădere în luna ianuarie. Ea a atins 3,1%, în comparație cu 3,4% în luna decembrie.
Cu toate acestea, situația în România este îngrijorătoare. Țara noastră raportează o rată a inflației de 7,3%, de două ori mai mare decât media din blocul comunitar. Aceasta este în creștere față de luna decembrie a anului anterior.
În primele luni ale acestui an, statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai semnificative rate ale inflației au fost România, cu 7,3%, Estonia, cu 5%, și Croația, cu 4,8%. În același timp, Danemarca și Italia au raportat cele mai reduse rate anuale ale inflației. Ambele au înregistrat 0,9%.
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a înregistrat o creștere în luna ianuarie 2024. Ea a ajuns la 7,41%, față de 6,61% în decembrie.
Această evoluție a fost influențată de majorările prețurilor la mărfurile alimentare, care au crescut cu 5,64%, la mărfurile nealimentare, cu o creștere de 7,36%, și la servicii, care s-au majorat cu 10,91%.