Potrivit celor mai recente date furnizate de Eurostat, biroul european de statistică, România se află pe ultimul loc într-un clasament al ţărilor din Uniunea Europeană, cu un procent de trei ori mai mic decât media UE.
Gospodăriile din România au alocat în 2018 doar 1,9% din cheltuielile lor totale de consum pentru servicii de catering furnizate de restaurante, cafenele, baruri şi ceainării, cel mai mic procent din rândul statelor membre şi de trei ori mai puţin decât media de 7% din Uniunea Europeană, potrivit datelor furnizate de Eurostat.
În total, gospodăriile din Uniunea Europeană au cheltuit peste 600 miliarde de euro (echivalentul a 3,8% din Produsul Intern Brut al UE) pentru a lua masa în oraş.
Cum se împart procentele între ţările din Uniunea Europeană
Cea mai mare pondere a cheltuielilor alocate pentru servicii de catering în cheltuielile totale de consum a fost înregistrată în Irlanda (14,4%), Spania (13%), Malta (12,6%) şi Grecia (12,4%). La polul opus, cea mai mică pondere a cheltuielilor alocate pentru servicii de catering a fost înregistrată în România (1,9%), Polonia (3%) şi Lituania (3,4%).
Între 2008 şi 2018, ponderea cheltuielilor alocate pentru servicii de catering în cheltuielile totale de consum a crescut în majoritatea statelor membre UE, cu excepţia a patru ţări: România, Spania, Slovacia şi Marea Britanie.
Datele Eurostat arată că România este statul membru în care cheltuielile alocate pentru servicii de catering au înregistrat cea mai puternică scădere, de la 2,9% în 2008 până la 1,9% în 2018, adică o scădere de un punct procentual, scrie Agerpres.