România s-a făcut din nou de rușine în fața statelor membre ale Uniunii Europene. Potrivit datelor publicate de Eurostat, cel mai semnificativ deficit în ocuparea locurilor vacante de specialişti IT&C s-a înregistrat în România.
Totuși România nu este singura țară care are probleme în acest domeniu. Mai mult de jumătate, mai exact 58% dintre companiile din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au raportat că în 2018 s-au confruntat cu dificultăţi în ocuparea locurilor vacante de specialişti IT&C, mai arată arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică.
Astfel, aproximativ 9% dintre companiile din UE au recrutat sau au încercat să recruteze în 2018 specialişti IT&C. În rândul statelor membre, deşi numai 3% dintre companiile din România au recrutat sau au încercat să recruteze în 2018 specialişti IT&C, 90% dintre acestea au apreciat că a fost dificilă ocuparea acestor locuri de muncă.
Situație dificilă în Cehia, Austria și Suedia
De asemenea, recrutarea de specialişti IT&C a fost dificilă şi pentru companiile din Cehia, unde 80% s-au confruntat cu dificultăţi, Austria (74%) şi Suedia (72%).
Pe de altă parte, procentajul companiilor care s-au confruntat cu dificultăţi în ocuparea locurilor vacante de specialişti IT&C a fost de sub 40% în Spania (27%) şi Grecia (38%).
Datele Eurostat arată că a devenit din ce în ce mai dificil pentru companiile din UE să recruteze specialişti IT&C. Procentajul companiilor care se confruntau cu dificultăţi în ocuparea locurilor vacante de specialişti ITC se situa la 37% în 2013 şi la 38% în 2014. De atunci, acest procentaj a crescut semnificativ, cu 4-6 puncte procentuale în fiecare an, ajungând în 2018 la un nivel record.