România salută votul din Parlamentul European pentru „taxonomia verde”! Într-o postare pe contul personal de Twitter, o primă reacție a venit din partea președintelui Klaus Iohannis.

Șeful statului se bucură de faptul că eforturile constante ale țării noastre de a considera gazul și nuclearul ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE

„Mă bucur că eforturile constante ale României de a considera gazul și nuclearul ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”, a transmis Iohannis.

O reacție în acest sens a venit ulterior și din partea premierului Nicolae Ciucă, care se bucură de decizia privind implementarea actului delegat referitor la taxonomia de la 1 ianuarie 2023.

Șeful Executivului este de părere că investițiile în energie nucleară și gaze sunt esențiale pentru tranziția ecologică. „Investițiile în gaze și energie nucleară rămân parte a tranziției ecologice”,  a transmis el.

Virgil Popescu salută votul din Parlamentul European

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, acesta a salutat votul de miercuri din Parlamentul European.

Potrivit oficialului din Guvern, decizia este una foarte bună, iar Europa trebuie să fie responsabilă având în vedere criza energetică actuală. Totodată, el le-a mulțumit tuturor europarlamentarilor care au înțeles ce importanță are votul de miercuri.

„Este o decizie bună, care nu contravine dezideratului Uniunii Europene pentru 2050: emisii zero de gaze cu efect de seră. Dinamica imprevizibilă a crizei energetice pe care o traversăm ne obligă să fim responsabili, să ne folosim de toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura independența și securitatea energetică. Le mulțumesc colegilor europarlamentari pentru că au înțeles importanța votului de astăzi, de care va beneficia țara noastră”, a scris pe Facebook Virgil Popescu.

Menționăm faptul că în cursul zilei de miercuri în Parlamentul European s-a dat votul în urma căruia gazele și energie nucleară rămân parte a tranziției ecologice.

278 deputați au votat în favoarea rezoluției

Comisia Europeană a fost cea care a considerat că investițiile private în activități legate de gaze și energie nucleară au un rol de jucat în tranziția ecologică. Totodată, Executivul comunitar a fost și cel care a propus clasificarea anumitor activități din aceste zone ca activități de tranziție care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice.

278 de deputați au votat pentru rezoluție, în timp ce alți 328 au votat împotrivă și 33 s-au abținut. Pe de altă parte, având în vedere că a fost nevoie de o majoritate absolută de 353 de deputați europeni pentru ca Parlamentul European să se opună propunerii Comisiei Europene, propunerea nu a mers mai departe.

În condițiile în care nici Parlamentul și nici Consiliul  nu vor formula obiecții față de propunere până la 11 iulie 2022, atunci regulamentul delegat al UE privind taxonomia climatică va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.