România sare în ajutorul cetățenilor ucraineni! Decizia tocmai a fost luată. Vor beneficia de protecție temporară
Potrivit informațiilor transmise de Guvern într-un comunicat, cetățenii ucraineni care au fugit din calea războiului vor beneficia de protecție temporară pe teritoriul României.
„Vor beneficia de protecţie temporară pe teritoriul României străinii şi apatrizii care îşi aveau reşedinţa legală în Ucraina şi care nu se pot întoarce în condiţii sigure şi stabile în ţara de origine, atât cei care au venit în România după 24 februarie 2022, cât şi cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul României dinainte de izbucnirea conflictului armat. Totodată, vor beneficia de protecţie şi apatrizii şi resortisanţii ţărilor terţe, altele decât Ucraina, care beneficiau de o protecţie naţională în Ucraina”, este scris în comunicatul respectiv.
Acestor persoane le va fi eliberat un permis de şedere pe teritoriul României de către Inspectoratul General pentru Imigrări şi le va fi atribuit un cod numeric personal, în mod similar celui atribuit solicitanţilor de azil. Acordarea protecţiei temporare se face automat, ea nu trebuie solicitată, a explicat Guvernul.
Actul normativ stabileşte condiţiile în care este asigurată protecţia temporară tuturor persoanelor care au fost nevoite să părăsească Ucraina din cauza conflictului armat izbucnit la 24 februarie, precum şi sursa de finanţare a cheltuielilor necesare.
„România transpune astfel recenta Decizie a UE nr. 382/2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina şi introducerea unei protecţii temporare a acestor cetăţeni”, este scris în comunicat.
Uniunea Europeană ajută victimele din Ucraina
La rândul său, Comisia Europeană a prezentat vineri orientări operaționale pentru a sprijini statele membre în aplicarea directivei. Aceste orientări vor ajuta persoanele care sosesc în UE să aibă un nivel coerent și eficace de drepturi și statele membre să își asume noile responsabilități.
Orientările prevăd clarificări cu privire la persoanele care au dreptul la protecție temporară, o definiție a „protecției adecvate” în temeiul dreptului național, specificarea tipului de dovezi necesare pentru a beneficia de protecție temporară sau de protecție adecvată în temeiul legislației naționale, încurajarea statelor membre să aibă în vedere extinderea protecției temporare la persoanele care, strict vorbind, nu ar intra în domeniul de aplicare al deciziei, dar care au nevoie de protecție, cum ar fi persoanele care au fugit din Ucraina cu puțin timp înainte de 24 februarie 2022.
De asemenea, orientările cuprind un capitol dedicat copiilor. În cazul copiilor și al adolescenților neînsoțiți, ar trebui să fie numit imediat un tutore legal sau un reprezentant corespunzător.
Totodată, CE coordonează eforturile de transfer astfel încât copiii și adolescenții neînsoțiți să poată fi transferați către alte state membre. Toți copiii care fug din calea războiului, indiferent de statutul lor, ar trebui să beneficieze de protecție deplină și de acces rapid la drepturile lor specifice (inclusiv la educație, asistență medicală și asistență psihosocială).