Inmatricularile de masini noi in Romania au scazut cu 8,7% anul trecut, depasind media de 7,8% a scaderii la nivel european (EU 27+EFTA, fara Cipru si Malta), se arata in statisticile ACEA.

Potrivit Asociatiei Constructorilor europeni de Automobile (ACEA), inmatricularile de masini noi in Romania au ajuns la numai 285.489 unitati anul trecut, fata de 312.532 masini inmatriculate in anul precedent.

Mai mult, in ceea ce priveste rezultatele lunii decembrie a anului trecut, inmatricularile de masini noi in Romania au scazut cu 21,9% comparativ cu luna similara din 2007. In acelasi timp, scaderea inregistrata la nivel european in aceasta luna a fost de 17,8%.

Inmatricularile la nivel european au inregistrat anul trecut cel mai accentuat declin din 1993, pe fondul scaderii cu 8,4% a cererii de masini noi in europa de Vest. Cea mai proeminenta scadere a avut loc in trimestrul patru (-19,3%), comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

De asemenea, inmatricularile de masini in noile state membre ale Uniunii Europene au scazut cu 0,7% in 2008.

Polonia a ramas cea mai mare piata a acestei regiuni si si-a consolidat pozitia cu 9,4%. Si Republica Ceha a raportat o cresterea a numarului de inmatriculari (8,4%), insa Romania si Ungaria au consemnat un declin de 8,7 si respectiv 9,2% a inmatricularilor de masini noi in cursul anului trecut.

Sursa: ACEA