România primește drept de veto în UE „fără repercusiuni”
Austria primește o mare lovitură. Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac face un anunț important. Potrivit lui, în urma procesului deschis la CJUE, România a primit dreptul de a-și folosi dreptul de veto. Țara noastră poate folosi acest drept fără repercusiuni. Astfel, România va putea bloca la rândul ei acțiunile Austriei în cadrul UE, fără a risca să fie dată în judecată.
Eugen Tomac a precizat că până la procesul CJUE, „orice încercare de blocare a vreunei decizii UE era interpretată”. El spune că acest drept va fi acordat țării noastre până când România va fi primită în Schengen.
„Mai e un lucru extrem de important și trebuie să rețină autoritățile române. În procesul pe care l-am deschis la CJUE, în decizia pe care am primit-o în primă instanță, se subliniază o chestiune extrem de importantă: Tribunalul UE spune că România nu poate fi judecată, de exemplu, dacă va încerca să utilizeze dreptul de veto în orice acțiune a Consiliului Uniunii Europene până când va fi primită în Schengen, pentru că Tribunalul UE constată că dreptul acesta la șantaj în UE devine legal.
E o chestiune de nuanță extrem de importantă, că până acum orice încercare de blocare a vreunei decizii UE era interpretată”, anunță Tomac.
Șantajul este legalizat la nivel european?
Europarlamentarul este de părere că, astfel, UE legalizează șantajul la nivel european. El susține că este o „premieră în justiția europeană”. Tomac consideră că România trebuie să folosească instrumentele legale pe care le are la dispoziție.
„Iată că există această premieră în justiția europeană când practic e legalizat șantajul. De aceea, eu cred că e important să utilizăm toate instrumentele legale pe care le avem la dispoziție pentru a elimina aceatsă umilință pe care o aplică Austria împotriva noastră”, a declarat Eugen Tomac pentru B1TV.
În opinia lui Eugen Tomac, România nu va fi primită în Schengen în cadrul Consiliului JAI din decembrie. Acest lucru înseamnă că trebuie să pregătim un nou plan: intentarea unui proces Austriei.
El spune că singura soluție ar fi ca România „să dea în judecată Austria pentru această discriminare inacceptabilă. (…) România nu se poate dezvolta atât timp cât nu are acces la piața unică europeană, or Spațiul Shcnegen și acest lucru înseamnă”, a declarat europarlamentarul.
Guvernul România nu a dorit să sprijine demersul la CJUE
Cu altă ocazie, Eugen Tomac a mai explicat că, în calitate de deputat în Parlamentul European, a solicitat Guvernului României, Comisiei Europene și Parlamentului European să intervină în acest proces. Cu toate acestea, Guvernul României nu l-a sprijinit în acest demers.
El a precizat că a „solicitat Comisiei Europene, în calitate de reclamant privilegiat, să se alăture acestui demers. Comisia Europeană a transmis că tot ceea ce susţinem este corect şi adevărat, dar că va continua să solicite Consiliului UE să adopte decizia privind accesul României în Spațiul Schengen şi nu a intervenit în proces.
Am solicitat Guvernului României să intervină în calitate de reclamant privilegiat în acest proces istoric pentru România. Guvernul nostru însă nu a intervenit şi nu m-a sprijinit cu absolut nimic în comparaţie cu alte instituţii europene sau guverne din statele membre”, a adăugat el.