România va cere să devină membru cu drepturi depline în Schengen
În cursul zilei de marți, 5 martie, la sediul PNL din București a avut loc o conferință comună în care au vorbit președintele liberalilor, Nicolae Ciucă, și Manfred Weber, liderul PPE.
În cadrul acestei conferințe, fostul premier a precizat că se va solicita, în documentul final al Congresului PPE de la București, intrarea complet a României în spațiul Schengen.
”Nu va fi vorba doar despre o declaraţie prietenoasă, ci va fi o cuprindere în documentul final al Congresului, prin care se solicită ca România să devină membru cu drepturi depline, respectiv şi cu frontiera terestră, a spaţiului Schengen.
Ceea ce este foarte important de subliniat este că în acest moment, din toate punctele de vedere, România, din punct de vedere tehnic a îndeplinit de mulţi ani în urmă şi îndeplineşte în continuare şi mai mult, sunt măsură în continuare prin care nu facem altceva decât să întărim siguranţa frontierelor României, spaţiului Schengen şi ale UE”, a spus preşedintele PNL, despre discuţiile din Congresul PPE privind aderarea României la spaţiul Schengen şi pe terestru.
Românii trebuie să treacă frontiera fără să aștepte
El a spus că liberalii sunt membri ai unei familii politice de centru dreapta care promovează libertatea de mișcare, inclusiv pentru românii care călătoresc în străinătate sau se întorc în țară.
Fostul premier a evidențiat faptul că există peste 4 milioane de români care lucrează în țările din Uniunea Europeană, spațiul Schengen și Marea Britanie.
Conform cifrelor, contribuția acestor români la economia străină este evaluată la 120 de milioane de euro anual.
De aceea, el consideră că este normal să li se recunoască dreptul de a reveni în țară fără a fi nevoiți să aștepte la punctele de trecere a frontierei.
”Noi despre asta vrem să discutăm şi despre am discutat tot timpul. Suntem membri ai unei familii politice de centru dreapta care promovează tot ceea ce ţine de acest atribut al libertăţii, libertatea de mişcare trebuie să fie inclusiv pentru românii care ies sau se întorc în ţară.
Avem peste 4 milioane de români care lucrează în ţări din UE, în ţări din spaţiul Schengen şi Marea Britanie, care muncesc profesionist şi care au o contribuţie serioasă la PIB-ul ţărilor unde îşi desfăşoară activitatea.
Pe cifre, românii care muncesc în afara ţării au o contribuţie evaluată la 120 de milioane de euro, anual. Ca atare, cred că este normal să le fie recunoscut acest drept de a putea să vină acasă fără să mai stea la rând atunci când trebuie să treacă punctele de trecere a frontierei”, a mai explicat Ciucă.
Se va încerca schimbarea opiniei Austriei
Nicolae Ciucă a mai spus că se dorește o creștere economică. El spune că sloganul ”Made in Europe”, asemănător celui american, este foarte bun.
Pe fond, el spune că este nevoie și de libertatea de circulație în spațiul care cuprinde și România. Fostul prim-ministru spune că țara noastră are un potențial mare de afaceri. De asemenea, România mai are și un potențial pentru dezvoltarea afacerilor.
Șeful Senatului a mai spus că se vor aduce toate argumentele pentru ca austriecii să-și schimbe decizia.
”Dincolo de cetăţeni, discutăm de libertatea de mişcare în interiorul sectorului de business. Este absolut necesar ca aceste puncte de trecere să fie deschise (..) pentru că în afaceri, timpul înseamnă bani şi nimeni nu e dispus să piardă bani stând la rând în punctele de trecere a frontierei.
Vom face în aşa fel încât, pe baza acestor discuţii, vom discuta cu toţi liderii europeni prezenţi aici, vom avea o decizie în documentul final al Congresului şi vom vedea cum vor vota colegii noştri din Austria. Şi desigur vom veni cu toate argumentele ca să îşi schimbe decizia”, a spus Ciucă.
Totuși, fostul prim-ministru spune că nu există, la acest moment, o întâlnire bilaterală cu Austria. El se referă la o întâlnire în cadrul Congresului.
Nicolae Ciucă a mai spus că se va face tot ce poate pentru a transmite mesajele referitoare la ceea ce reprezintă dreptul României de a fi în Schengen.
”Vom face tot ceea ce este necesar să ne transmitem mesajele pentru ceea ce reprezintă dreptul nostru de a fi membri ai Spaţiului Schengen”, a mai arătat el.
Marcel Ciolacu a spus când intrăm complet în Schengen
Anterior, prim-ministrul Marcel Ciolacu a spus că va face tot ce îi stă în putință pentru ca România să intre în Schengen la finalul acestui an.
Din 2025, românii care vor să meargă în SUA nu vor mai avea nevoie de viză.
El a adăugat că România va adera la OCDE din 2026. Aderarea țării la OCDE este cel mai important proiect.
În OCDE, România va fi alături de toate țările dezvoltate din lume.
”România peste o lună de zile va intra aerian şi maritim (în Spaţiul Schengen – n.r.). Normal că va trebui o atenţie şi mai mare, vor fi provocări mai mari, fiind la început.
Eu vă garantez că până la sfârşitul anului acesta, România va intra în Schengen terestru.
Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America, iar în 2026, România va intra în OECD, cel mai important proiect de ţară este aderarea la OECD”, a declarat Marcel Ciolacu.