Actele de stare civilă, înregistrate exclusiv în format digital în județul Cluj

Începând de astăzi 31 martie 2025, actele de stare civilă (certificatele de naștere, căsătorie, divorț și deces) vor fi înregistrate doar în format digital în județul Cluj.

Ofițerii de stare civilă vor completa datele direct pe calculator, iar certificatele vor fi eliberate fie digital, fie pe hârtie, la cerere. Dacă apar probleme tehnice sau situații speciale (cum ar fi dezastre naturale), actele vor fi scrise de mână și introduse ulterior în sistemul digital.

Autoritățile clujene au digitalizat deja 8 milioane de acte de stare civilă, din registre vechi, înregistrate între 1921 și 2020.

„Consiliul Județean Cluj informează persoanele interesate în legătură cu faptul că, începând cu data de 31 martie 2025, Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (S.I.I.E.A.S.C.) devine operațional la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Cluj pentru cele patru evenimente primare de viață: naștere, căsătorie, divorț și deces.

Începând de luni, 31 martie 2025, înregistrarea acestor evenimente se va realiza exclusiv în format digital, informațiile vor fi completate în format electronic de către ofițerii de stare civilă, iar eliberarea certificatelor de stare civilă se va face în format digital sau, la cerere, în format fizic printat pe un formular tipizat securizat de stare civilă.

În caz de forță majoră (calamități naturale, dezastre, mobilizare la nivel național, etc) sau în cazul unor disfuncționalități de ordin tehnic care fac imposibilă completarea în sistem informatic, actele de stare civilă exemplarul I se completează olograf urmând ca după încetarea uneia dintre situațiile menționate, acestea să fie completate informatic și validate în Registrul de stare civilă exemplarul II.

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj, instituție publică de interes județean aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a implementat proiectul „Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă” (S.I.I.E.A.S.C.) în cadrul căreia au fost digitalizate 19.000 de volume de registre de stare civilă (naștere, căsătorie, deces) înregistrate în perioada 01.01.1921- 31.12.2020 cuprinzând 8 milioane de acte de stare civilă”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Actele necesare pentru căsătorie

Dacă vrei să te căsătorești, trebuie să ai următoarele documente:

  • Actele de identitate ale ambilor viitori soți (original + copie);

  • Certificatele de naștere ale ambilor viitori soți (original + copie);

  • Certificat medical prenupțial, care atestă starea de sănătate și specifică dacă persoana se poate sau nu căsători (valabil 14 zile de la emitere);

  • Dacă unul dintre soți a mai fost căsătorit, trebuie aduse documente care dovedesc căsătoria anterioară s-a încheiat (original + copie, traduse și legalizate, dacă e necesar):

    • Act de divorț sau Certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație;

  • Declarație pe propria răspundere, prin care ambii soți confirmă că nu există impedimente legale pentru căsătorie.

Acte necesare căsătoriei, în 2025, cu un cetățean străin

Dacă vrei să te căsătorești în România cu o persoană de altă naționalitate, ai nevoie de următoarele documente:

  • Certificat medical prenupțial eliberat de un medic din România, cu mențiunea „Se poate căsători”;

  • Pașaportul cetățeanului străin (original + copie), cu viză de intrare în România (dacă e necesară);

    • Pentru cetățenii UE, este suficient actul de identitate (original + copie);

  • Certificat de naștere (original + copie), care trebuie:

    • Apostilat (dacă țara de origine e parte din Convenția de la Haga) sau supralegalizat (pentru alte țări);

    • Tradus și legalizat la un notar din România;

  • Dovadă de la ambasada/consulatul țării soțului străin, care confirmă că îndeplinește condițiile legale pentru căsătorie;

  • Declarație autentificată la notar, prin care viitorul soț străin confirmă că nu există impedimente legale pentru căsătorie;

  • Dacă țara partenerului are un acord cu România, documentele pot fi emise de autoritățile locale (valabile maximum 3 luni);

  • Dacă țara nu are ambasadă/consulat în România, viitorul soț poate da o declarație pe propria răspundere la notar, confirmând că nu este căsătorit și îndeplinește condițiile pentru căsătorie.