România în Schengen. Un acord pe migrație și renunțarea la Consiliul Extraordinar JAI pe final de 2023
România schimbă tactica în ceea ce privește aderarea la Schengen. Un demers inițial important în noua direcție constă în realizarea unui acord privind problema migrației, un acord susținut inclusiv de Austria.
România se bazează pe sprijinul din Parlamentul Olandei, care, recent, a retras veto-ul împotriva Bulgariei. Astfel, a fost eliminat un obstacol uriaș și pentru România, care face parte din același „pachet” de aderare.
În lumina situației aparent mai prielnice, noul demers presupune abandonarea ideii de a convoca un Consiliu Extraordinar JAI – Justiție și Afaceri Interne – la finalul acestui an.
Politicienii de la București explorează acum opțiunea unei abordări mai avantajoase. Aceasta presupune obținerea unui vot favorabil în cadrul întâlnirii ambasadorilor statelor membre desfășurată în Comitetul Reprezentanților Permanenți.
Mai apoi, acest vot ar trebui confirmat și în cadrul unei ședințe de Consiliu a Uniunii Europene. Ea este programată să aibă loc până la finalul anului.
Care sunt șansele de aderare ale țării noastre în noul context
Săptămâna trecută, Olanda a făcut cunoscută decizia de a susține aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen. Astfel, a fost marcată încheierea opoziției de lungă durată pe care o exprimase anterior în privința integrării acestei țări în zona europeană de liberă circulație.
După ce Olanda a luat o decizie favorabilă, singura țară care ar mai trebui să-și ajusteze poziția pentru a permite aderarea României și Bulgariei este Austria. O reconsiderare este de mult așteptată. Mai ales fiindcă aceste două țări au îndeplinit de mult criteriile tehnice necesare pentru integrare.
Din 2022, guvernul vienez s-a opus extinderii spațiului de liberă circulație, susținând că acesta nu funcționează corespunzător. Argumentul principal a fost reprezentat de valul considerabil de migranți neînregistrați care ajung în regiunile centrale și vestice ale Europei.
Premierul bulgar, Nikolai Denkov, a declarat că discuțiile cu Austria continuă, iar variantele și texte referitoare la o posibilă decizie sunt în fază de discuție.
În contextul acestor evoluții, premierul spaniol Pedro Sanchez, care va încheia, la finele anului, președinția Consiliului European în favoarea Belgiei, și-a exprimat speranța ca România și Bulgaria să fie incluse în spațiul Schengen până la finalul anului 2023.