România, scoasă de pe „Lista de Atenționare” a SUA privind proprietate intelectuală

sua statele unite ale americii romania

SURSA FOTO: Dreamstime

România a fost scoasă de pe „Lista de Atenționare” de către United States Trade Representative, reprezentantul pentru Comerț al SUA privind relațiile comerciale internaționale. În acest fel este recunoscut progresul înregistrat de țara noastră legat de protecție drepturilor de proprietate intelectuală.

România a fost recunoscută ca un partener de încredere deplină pentru Statele Unite ale Americii din punctul de vedere al protecţiei proprietăţii intelectuale pentru prima dată în peste 25 de ani, informează, joi, un comunicat de presă al Executivului.

România, scoasă de pe „Lista de Atenționare”

Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite (United States Trade Representative – USTR), agenţia Guvernului SUA care se ocupă de relaţiile comerciale internaţionale, a publicat Raportul Special 301 pentru 2022, în care, pentru prima dată în peste 25 de ani, România este scoasă de pe „Lista de Atenţionare” (Watch List), fiind astfel recunoscut formal că ţara noastră are capacitatea de a depăşi limitele semnalate anterior în ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

USTR identifică, prin Raportul Special 301, ţările care nu asigură o protecţie adecvată şi eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală şi/sau accesul corect şi echitabil pe piaţă pentru afacerile care se bazează pe protecţia proprietăţii intelectuale. Raportul se publică anual începând din 1989, arată sursa citată.

România s-a aflat pe „Lista de Atenţionare” (Watch List) prima dată în 1995 şi, după 3 ani de observaţie, a intrat pe această Listă, unde s-a regăsit în mod constant din 1999 până în 2021, fiind singurul stat membru UE pe Lista în referinţă.

„Eliminarea României de pe ‘Lista de Atenţionare’ din Raportul Special 301 reflectă recunoaşterea paşilor semnificativi pe care România i-a făcut în ultimul an pentru a îmbunătăţi protecţia şi aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi atenţia Guvernului României în eficientizarea acestui domeniu cu o contribuţie majoră la dezvoltarea economică şi socio-culturală a societăţii”, se menţionează în comunicat.

Motivele evoluției pozitive

Astfel, conform anunţului USTR, printre motivele acestei evoluţii pozitive s-au aflat:

– numirea primului coordonator naţional în domeniul proprietăţii intelectuale, Sorin Costreie, consilier al prim-ministrului;

– înfiinţarea unei noi unităţi în cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, specializată în cazurile de piraterie online;

– alocarea unor ofiţeri suplimentari pentru investigaţiile de proprietate intelectuală şi reluarea organizării de către Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întâlnirilor Grupului de Lucru pe probleme de drepturi de proprietate intelectuală;

– un parteneriat public-privat creat ca o structură de sprijin a activităţilor de prevenire şi combatere a încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală.