„Sunt cel puţin trei aspecte importante ale crizei din Siria. Iar România îşi poate aduce contribuţia, aşa cum fac şi alte state aliate, în toate cele trei domenii. Ţara dvs., alături de toate statele aliate, mă refer la toate cele 28 de state aliate, participă cu mijloace militare la coaliţia armată împotriva Statului Islamic. În final este necesară o soluţie politică”, a spus Lute, transmite digi24.
Ambasadorul SUA la NATO a declarat totodată că România poate constitui un pivot important în negocierea soluțiilor politice datorită relațiilor diplomatice pe care le are cu Damascul, fiind una dintre puținele țări care au păstrat de-a lungul timpului relația cu autoritățile siriene.
"Aliaţii care au păstrat relaţiile diplomatice cu Damascul ar putea avea un rol important în această abordare politică. Politica din Siria, de altfel foarte complicată, va avea nevoie de ajutorul ţărilor care sunt încă active acolo, aşa cum este ţara dvs., prin intermediul ambasadei sale de acolo. Fluxul de refugiaţi, numărul mare de persoane strămutate intern în Siria, necesită un efort internaţional semnificativ la care ţara dvs. şi alte state membre NATO contribuie în prezent şi trebuie să o facă şi în continuare”, a declarat ambasadorul Statelor Unite la NATO.
Douglas Lute a asigurat autoritățile de la București că NATO va apăra România în cazul unui atac din partea Rusiei.
"Statele Unite vor răspunde unui atac armat asupra oricăruia dintre cei 27 de aliați. O citire atentă a Tratatului de la Washington, vorbesc de Tratatul de înființare a NATO, din 1949, indică faptul că fiecare stat membru are o responsabilitate individuală și în comun cu a celorlalți aliați, de a răspunde unui atac armat", a spus amabasadorul SUA la NATO în luna aprilie a acestui an pentru puterea.ro.
De asemenea, Lute a precizat că România va fi inclusă în oprațiunile NATO, nu doar în exercițiile pe care militarii români le-au efectuat de-a lungul timpului alături de cei străini.
"Consider că măsurile adaptative pe care le-am menționat mai devreme – ambasadorul Lute face referire la constituirea unei brigăzi de 5.000 de soldați gata să intervină în câteva zile de la alertare, precum și la alte măsuri din Planul de Acțiune adaptat la Summitul NATO de anul trecut – se aplică în bună parte și țării voastre, după cum se referă la ceilalți aliați.
Așadar, nu doar o afirmăm raportându-ne la Tratatul de la Washington, în speță la articolul 5, dar o dovedim prin continua noastră prezență. Așa că puteți avea toată încrederea că Statele Unite ale Americii sunt acolo. Asta înseamnă să fii aliat", a adăugat Lute.