România se află în stare de alertă. Mircea Fechet: Vom fi pregătiți de intervenție rapidă!

Mircea Fechet

SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Mircea Fechet a convocat o ședință de urgență în contextul alertelor meteorologice, anunțând că România se află în stare de alertă. Autoritățile se pregătesc pentru posibile intervenții, având în vedere condițiile meteo severe prognozate.

Mircea Fechet avertizează că suntem în alertă din cauza ciclonului Ashley

România este în alertă din cauza ciclonului Ashley, anunță Mircea Fechet. Ministrul mediului, Mircea Fechet, a convocat vineri o ședință extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situații de Urgență. „Suntem în alertă”, a declarat Mircea Fechet.

Mircea Fechet a anunțat că o ședință extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situații de Urgență este convocată la ora 12:00. El a precizat că, la 10:00, vor avea toate informațiile necesare, inclusiv avertizările hidrologice, pentru a ști exact unde să concentreze resursele.

„La 12.00 este convocată o ședință extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situații de Urgență, respectiv după ce, la 10.00, vom avea toate informațiile, inclusiv avertizările hidrologice. Vom ști exact unde să ne concentrăm resursele. Duminică ne așteptăm să fie ziua cea mai grea. Până atunci suntem în alertă”, spune pentru MEDIAFAX Mircea Fechet.

Fechet a afirmat că pe Dunăre nu se vor întâmpina probleme, deoarece digurile din sectorul românesc pot rezista la debite de peste 9.500 mc/s. El a subliniat că se va monitoriza cu atenție cursurile de apă interioare și a menționat că echipele vor fi pregătite pentru intervenții rapide în zonele unde se vor înregistra ploi mai abundente.

SURSA FOTO: Dreamstime

„Pe Dunăre nu vom avea probleme, pentru că digurile de pe sectorul românesc pot suporta debite de peste 9.500 mc/s, însă ne uităm cu foarte multă atenție pe cursurile de apă interioare. Ce pot să spun este că vom fi pregătiți de intervenție rapidă unde va ploua mai mult”, adaugă Fechet.

Ciclonul Ashley va aduce precipitații în Oltenia și Muntenia, cu valori între 80 și 100 l/mp, și va provoca o creștere a debitului Dunării, estimat la 9000-9500 mc/s. De asemenea, pe râurile din trei bazine hidrografice ar putea fi emise avertizări de cod roșu.

Fechet a subliniat că oamenii trebuie să fie atenți la informațiile transmise de autorități

Acestea sunt comunicate în fiecare județ, la prefecturi, inspectorate pentru situații de urgență și primării. El a menționat că primarii trebuie să avertizeze cetățenii, deoarece nu toți au acces la telefon sau observă mesajele Ro-Alert, mai ales în zonele rurale. În comunitățile mici, a recomandat ca oamenii să fie receptivi la anunțuri.

„Oamenii să fie atenți la tot ce dispun autoritățile, pentru că toate aceste informații pe care le punem la dispoziție sunt transmise în fiecare județ, prefecturilor, inspectoratelor pentru situații de urgență și la primării. Primarii trebuie să avertizeze populația, că nu toată lumea, mai ales în rural, are acces la telefon sau e atent la un mesaj Ro-Alert, de exemplu, și atunci în comunitățile mici, rurale, îndemnul meu e ca cetățenii să fie atenți la anunțurile autorității și dacă ar fi în situația în care să fie evacuați sau să se autoevacueze, să ne asigurăm că persoanele vulnerabile (…) sunt sprijinite și ajutate cu prioritate. Mă gândesc aici la rolul autorităților locale, care știu exact cine și ce probleme are”, a transmis Mircea Fechet.