România se află pe locul 39 din 61 de țări într-un top al atractivității în investiții verzi

România hartă

SURSA FOTO: Dreamstime

Conform unui raport realizat de PwC, România s-a situat pe locul 39 din 61 de țări într-un top al atractivității în investiții verzi. Țara noastră se află după Uzbekistan, dar înainte de Bangladesh.

România s-a clasat pe locul 39 într-un top-ul celor mai atractive 61 de state la nivel global pentru investiții în infrastructură verde, după Uzbekistan, dar înainte de Bangladesh, conform indexului Green Infrastructure Finance Propensity Index realizat de PwC.

Primul loc la nivel global este ocupat de Australia, iar ultimul de Angola

Dintre statele europene incluse în clasament, România se află printre ultimele poziții după Marea Britanie (locul 2), Suedia (3), Olanda (6), Franța (8), Germania (10), Spania (11), Belgia (13), Portugalia (15), Cehia (16), Polonia (22), Italia (23) și Grecia (29). Primul loc la nivel global este ocupat de Australia, iar ultimul de Angola.

În schimb, România a obținut cel mai bun scor la mediul macroeconomic, unde s-a clasat locul 25, care ia în considerare ratingul suveran al S&P, coeficientul Gini (inegalitatea veniturilor) și creșterea PIB. În ceea ce privește celelalte categorii, țara noastră se situează în a doua parte a clasamentului, după cum urmează: mediul de reglementare și de afaceri, locul 32, soliditatea sistemului financiar (34), oportunități de finanțare ecologică (55), angajamentul față de obiectivele de mediu (44) și creșterea verde (green growth) pe ultima poziție.

România a făcut pași importanți în atingerea obiectivelor asumate prin Green Deal și FIT 55

„Studiul a analizat cât de atractive sunt condițiile din diferite țări pentru finanțările private în infrastructura verde, concentrându-se în special asupra unor elemente precum energia regenerabilă, electrificarea transporturilor, gestionarea deșeurilor și sprijinirea economiei circulare.

Astfel, capitalul privat continuă să fie interesat în mare măsură de țările cu venituri ridicate, susținute de apartenența la organizații internaționale preocupate de climă, cum ar fi OCDE și UE. România a făcut pași importanți în atingerea obiectivelor asumate prin Green Deal și FIT 55, în special în domeniul energiei regenerabile, unde vedem multe investiții și proiecte, dar mai avem multe de făcut în alte arii. O oportunitate foarte mare este dată de PNRR și fondurile europene alocate pentru mediu sau energie verde care vor contribui la progresul țării noastre în acest domeniu și vor atrage mai multe investiții din mediul privat.”, a afirmat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, PwC România.

În studiu au fost incluse 61 de țări care reprezintă 83% din populația lumii

Clasamentul a fost realizat în baza scorurilor obținute în funcție de șase criterii luate în considerare pentru astfel de investiții, cum ar fi: mediul macroeconomic, oportunități de finanțare ecologică, soliditatea sistemului financiar, creșterea verde (green growth), mediul de reglementare și de afaceri, angajamentul față de obiectivele de mediu.

De asemenea, în studiu au fost incluse 61 de țări și teritorii care reprezintă 83% din populația lumii, 88% din PIB-ul mondial și 83% din emisiile de CO2 la nivel mondial.